![]() |
|
[XP] Zawał - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Zawał (/Thread-XP-Zawa%C5%82) |
Zawał - RGR7 - 14-05-15 19:15 Dzisiejszego dnia o godzinie 18:44 przeszedłem zawał. Jak codzień przystępując do pracy zrobiłem sobie gorącą czekoladę, po poczym pełen zapału przysiadłem do komputera. Gdy wcisnąłem przycisk: Załaduj projekt, wyskoczył komunikat: Nieoczekiwany format pliku. Pomyślałem, że to coś no powiedzmy normalnego... jednak po poczyraniu paru artykułów w Internecie, w których nie znalazłem żadnej pomocy załamałem się... Była wtedy 18:44. Błagam was... spędziłem nad moim Sławianem: Genezą ok. 35 godzin. Włożyłem w niego wiele serca i głowy, był na dobrej drodze, by pojawić się w dziale zapowiedzi jako deno pod koniec czerwca. Pomóżcie mi. Jeżeli przez najbliższe dwa dni nie znajdę działającego sposobu, to kończę z RM. Ewentualnie przeżucę się na VX, ale tylko jeśli powiecie mi, czy występuje w nim ten błąd. Mam nadzieję, że po takiej objętości tekstu, weźmiecie mój problem i słowa na poważnie. Na prawdę jestem strasznie zły, smutny i zrozpaczony, a zarazem zniechęcony do rozpoczynania nowego projektu. RE: Zawał - Kryzz333 - 14-05-15 19:22 Przykro mi. Niestety to się zdarza dość często chyba w obu RM, dlatego trzeba robić kopie. Pliki zostały uszkodzone, ale nie wiemy w jakim stopniu. Zarchiwizuj uszkodzoną kopię i przenoś jej niektóre elementy do nowego, czystego projektu. Dość często w takich sytuacjach udaje się ocalić mapy. Przekopiowuj je najpierw pojedynczo, bez pliku MapData (o ile nie działa). Ogólnie sprawdź taką metodą kopiowania do czystego projektu co nie zostało uszkodzone. RE: Zawał - Revlis - 14-05-15 19:26 Miałem już coś takiego. Pomogło przeniesienie wszystkich plików (Data, Audio, Grafiki itp) do czystego projektu, tak jak Kryzz radził. RE: Zawał - RGR7 - 14-05-15 19:41 Czy pliki System zawierają skrypty gry? Bo nie udało się ich skopiować. RE: Zawał - ADI - 14-05-15 19:54 Skrypty są bodajże w pliku scripts.rxdata A reszta ocalona? (Tyż miałem takie przypadki, i to nie raz...) RE: Zawał - RGR7 - 14-05-15 20:00 Niestety, stwierdzam zgon. Mapy, zdarzenia, wszystko co tworzy świat gry... padło. Zostały tylko itemki, postacie i bronie. Za mało by przywrócić go do życia. Mam jednak pomysł. Chciałbym znać wasze zdanie na temat samego pomysłu na tą grę. Pojawi się w najbliższym czasie w dziale zapowiedzi. Wiem, że nie zasługiwał nawet na miano DEMA, ale mam nadzieję, że nikt go nie usunie ;) RE: Zawał - Revlis - 14-05-15 20:06 Nie poddawaj się jeszcze. Skoro kopiowanie nie działa trzeba przynajmniej spróbować z "drugiej strony". Na jednym z forum znalazłem informację, że można przenieść cały swój maker na pulpit i spróbować otworzyć. http://www.neoseeker.com/forums/22121/t841905-unexpected-file-format/ Chyba że błąd pojawił się w wyniku korupcji daty (np. przez wyłączenie komputera w czasie burzy, podczas braku prądu, gdy maker wciąż nie został zamknięty). Wtedy klops. RE: Zawał - ADI - 14-05-15 20:10 Nie do końca, zawsze jest nadzieja. Swój pierwszy projekt straciłem podczas kiedy to nastąpiło zwarcie w moim laptopie XD (Gdzieś na tym forum są jeszcze pewnie posty z tamtego okresu :P) Ale grę odzyskałem jakoś. Nie warto szybko się poddawać. RE: Zawał - Revlis - 14-05-15 20:13 Możliwe że tylko jeden plik powoduje błąd. Na twoim miejscu drogą eliminacji kopiowałbym do nowego projektu każdy po kolei i sprawdzał ich kompatybilność. Zaczynając oczywiście od Scripts.rxdata. RE: Zawał - RGR7 - 14-05-15 20:16 Będę zdawał relacje na bieżąco, mam nadzieję że macie z 15 minutek C; Super z was kumple ;) |