![]() |
|
[Dowolny] Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: Śmietnik (/Forum-%C5%9Amietnik) +--- Dział: Inne (/Forum-Inne) +--- Wątek: [Dowolny] Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja (/Thread-Dowolny-Wied%C5%BAmin-3-Zagadkowa-inspiracja) |
Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - HING - 30-05-15 20:02 Witajcie ultimowicze, temat który zaraz poruszę jest bardziej dla osób "siedzących" trochę w świecie fantastyki Wiedźmina chciałbym was spytać o najnowszą grę produkcji Redsów, mianowicie Wieśka 3. Jak ją oceniacie i czy jest ona dla was inspiracją, a jeśli jest, to co najbardziej was inspiruje. DO DZIEŁA :D RE: Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - Revlis - 30-05-15 20:23 Wiedźmin 3 to (według mnie) jedna z najlepszych gier które ukazały się zarówno na konsoli jak i pc. Fabuła jest nieliniowa, a zadania wyjątkowe. Nawet te pospolite (zadanie wydające się na pierwszy rzut oka banalne, w rzeczywistości kryje ciekawą historię) są przyjemne do wykonywania. Największe wrażenie zrobiła na mnie szata graficzna wersji pc, a w szczególności deszczowo - wietrzna pogoda która co jakiś czas towarzyszy podróżom Geralta. Widać że świat żyje, porusza się zgodnie z prawami natury i zmienia się w zawrotnym tempie. Muzyka jest nietuzinkowa, miło się jej słucha. Podoba mi się także nowy wygląd znanych z poprzednich części postaci, w szczególności bohaterów głównych. Miło przyjąłem także fakt, że rozszerzony został bestiariusz a potwory z poprzednich części wyglądają jeszcze paskudniej (lepiej, znaczy się). Ulepszona mechanika walki pozwala na jeszcze większe możliwości używania znaków, a miły dla oka system rozdawania punktów umiejętności tylko dodaje pozytywów. Oczywiście gra pełna jest także szczegółów które gracz odkrywa w czasie podróży po świecie (np. szczurza kolumna biegająca po mieście, różne stopnie przedawkowania eliksirów, tony wzorców z pogańskich wierzeń i zwyczajów, zarost Geralta). Sex scenki nie są w moim przypadku konieczne, ale na pewno przyniosą grze większy rozgłos wśród męskiej części fanów (w dobrym znaczeniu). Jedynym minusem który dostrzegam są same wymagania sprzętowe gry, jednak ten temat był już omawiany na długo przed wydaniem. Podsumowując, nowa produkcja ogromnie mi się spodobała. Wiele aspektów poprzednich części zostało udoskonalonych niemal do maksimum, a te które były ich słabszą stroną zyskały nowe ulepszenia (np. petardy). Oczywiście W3 jest dla mnie (i zapewne nie tylko dla mnie) tak samo ważną inspiracją jak poprzednie części cyklu, oraz wszystkie opowiadania Sapkowskiego. RE: Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - XXXXXX - 30-05-15 20:29 Nie grałem, ale mam szacun, że Polacy stworzyli grę na podstawie klimatowej książki. Podoba mi się, że gra jest prawdziwym rpgiem nastawionym na fabułę, a nie głupią bieganiną klocem bez celu o nazwie Skyrim. Jest to gra, która w jakiś sposób wraca do tego co robią jrpgi - skupia rpga rozgrywkę i to co napotkamy - w okół ścieżki fabuły. Jeśli będę miał lepszą maszynę i o tym nie zapomnę chętnie pogram. Póki co dla mnie najlepsza inspiracja to natura, muzyka i różne wydarzenia które dzieją się/działy dookoła mnie - gry to raczej nes/starokonsolowe oraz freeware na pc. RE: Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - HING - 30-05-15 20:35 Hm, dzięki wam, naprawdę. Co do wypowiedzi XXXXXX, Skyrim nie jest klocem bez celu, w przeciwieństwie do niektórych gier Kanadyjskiego Bioware, no ale nie mam co się czepiać, w końcu to jedna z pierwszych firm tworzących rpgi, a Skyrim był jedną z pierwszych, która spełniała oczekiwania gracza, dając mu otwarty świat z wieloma questami. RE: Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - takikaki012 - 30-05-15 20:40 Ja tam jestem fanem Skyrima 11/10, i ma u mnie 1 miejsce w TOP 10 wszystkich gier nie tylko RPG. Co do wiedzmina nie gralem i nie chcę na tą chwilę RE: Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - XXXXXX - 30-05-15 20:44 (30-05-15 20:35)HING napisał(a): Hm, dzięki wam, naprawdę. Co do wypowiedzi XXXXXX, Skyrim nie jest klocem bez celu, w przeciwieństwie do niektórych gier Kanadyjskiego Bioware, no ale nie mam co się czepiać, w końcu to jedna z pierwszych firm tworzących rpgi, a Skyrim był jedną z pierwszych, która spełniała oczekiwania gracza, dając mu otwarty świat z wieloma questami. Dla mnie prawdziwy rpg to fabuła, która prowadzi grę jak rollercoaster przez różne szalone zdarzenia i lokacje, a nie zbitek otwartych lokacji z questami, które mają udawać fabułę - SKYRIM. Zresztą może ktoś zrobi i taką grę która mnie usatysfakcjonuj na razie sobie żadnej nie przypominam kojarzę raczej cienkie fabuły i cienkie prowadzenie fabuły jak i cienkie i schematyczne prowadzenie akcji w takich grach. RE: Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - Avaron - 30-05-15 23:05 Skyrim jest fajny aczkolwiek skłonie się do tezy że jest on bardziej sandboxem niż RPG'iem :/ mimo 95 godzin w grze, poznaniu mnóstwa krzyków, postawienia własnego domu, zaliczenia Gildi Złodzieji, Mroczego Bractwa, Akademi w zimowej twierdzy, towarzyszy, nadal nie tknełem głównego wątku :D i mimo iż w grze mineło wiele miesięcy to nadal gromowładni oraz cesarscy nie ruszają się ze swoich miejsc a Alduin nic nie robi >-< ten świat nie żyje. Co do wieśka to się nie wypowiem mam tak z 8 razy za słaby komputer na to :D RE: Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - XXXXXX - 30-05-15 23:08 (30-05-15 23:05)Avaron napisał(a): Skyrim jest fajny aczkolwiek skłonie się do tezy że jest on bardziej sandboxem niż RPG'iem :/ mimo 95 godzin w grze, poznaniu mnóstwa krzyków, postawienia własnego domu, zaliczenia Gildi Złodzieji, Mroczego Bractwa, Akademi w zimowej twierdzy, towarzyszy, nadal nie tknełem głównego wątku :D i mimo iż w grze mineło wiele miesięcy to nadal gromowładni oraz cesarscy nie ruszają się ze swoich miejsc a Alduin nic nie robi >-< ten świat nie żyje. Co do wieśka to się nie wypowiem mam tak z 8 razy za słaby komputer na to :D Określenie Sandbox pasuje do rozgrywki z Skyrima. Rpg trudno to nazwać. Rpg musi mieć fabułę, która prowadzi wszystko do przodu i zmienia (tym jest właśnie Wiedźmin), a Skyrim to właśnie takie statyczne podwórko z gotowymi questami, a nie RPG w którym fabuła prowadzona do przodu zmienia wszystko łącznie z lokacjami. RE: Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - Crashykk - 31-05-15 00:04 Powiem tylko tyle. Gram ponad 25 godzin z czego ledwo ruszylem glowny watek. Kcem wiecej takich gier :3 RE: Wiedźmin 3 - Zagadkowa inspiracja - Amelanduil - 31-05-15 04:50 Przyznać się kto gra na easy =w= Nie do końca podoba mi się sposób w jaki działają eliksiry. Są używane w samym środku walki, co trochę wypacza aspekt "przygotowawczy" (plus nie pamiętam za bardzo z książek żeby Geralt pił eliksiry w trakcie walki, ale z wiedźmina to ja nie jestem zorientowany tak bardzo jakbym chciał więc mogę się mylić). Dynamika dynamiką, ale mogli chociaż dać jakąś animację w ostateczności, a nie żeby to jak w jakimś MMłOsiu działało... A co do ilości kontentu to zaryzykuję stwierdzenie że redzi nie przesadzali z tymi 300h rozgrywki xD |