![]() |
|
Najbardziej inteligentne gry jakie znacie ? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: Śmietnik (/Forum-%C5%9Amietnik) +--- Dział: Inne (/Forum-Inne) +--- Wątek: Najbardziej inteligentne gry jakie znacie ? (/Thread-Najbardziej-inteligentne-gry-jakie-znacie) |
Najbardziej inteligentne gry jakie znacie ? - XXXXXX - 01-06-15 03:28 Szukam tytułów najbardziej inteligentnych gier jakie znacie. Chodzi mi o gry niezależnie od gatunku, w których ciągle MÓZG musi wchodzić na wysokie intelektualne obroty, aby ruszać rozgrywkę do przodu. JA na początek wymienię kilka, które kojarzę i wymiatają - liczę na więcej. Najlepsze: "Chromatron" Dobre: "Advance Wars 1,2" Przeciętne/Casual: "Portal" RE: Najbardziej inteligentne gry jakie znacie ? - RGR7 - 01-06-15 07:25 Ogólnie tego typu gry "palące mózg" to gry logiczne. Czytając CD Action poznałem kilka ciekawych: Gravity Ghost, Besiege, Captain Toad Treasure Tracker. Wymagające użycia mózgu są też survivale i survival-horrory. Polecam starą dobrą Amnesię, z nowszych Evolve. No i mamy też oczywiście zręcznościówki, ale to chyba każdy zna... Prawie zapomniałem o paragrafówkach, ale to już inna bajka ;) Nie wiem po co ci to, ale powinno ci wystarczyć :) RE: Najbardziej inteligentne gry jakie znacie ? - Yoroiookami - 01-06-15 11:43 Ja na przykład gram w gry głównie żeby nie używać mózgu. Ale na pewno Starcraft 2 i inne gry tego typu, może League of Legends bo wymaga szybkiego myślenia na miejscu. A moja ulubiona gra z dzieciństwa "na myślenie" to...Reksio. RE: Najbardziej inteligentne gry jakie znacie ? - Revlis - 01-06-15 12:00 Grałem w tę grę by przygotować się do konkursu do scrabbli. Miałem dużo czasu, jednak nigdy nie udało mi się jej ukończyć. Gra polega na wpisywaniu słów z użyciem specjalnych liter które losowo pojawiają się w cylindrze - im więcej liter użyjesz, tym większe obrażenia. Słowa które formują się z użyciem owych liter formowane są w kule, a następnie wystrzeliwane w idące w twoją stronę mechaniczne robaki. Runda kończy się gdy wszystkie pająki zostaną zgładzone (wygrana), lub gdy dwa z nich przejdą całą planszę i zabiorą z twojej bazy plan z wynalazkiem (porażka). Cała produkcja to połączenie gry logicznej z tower defence (jakby osobno nie były wystarczająco trudne). Link: http://www.clockwords.us/ Ps. Gra jest po angielsku, więc słowa które wpisujemy także muszą być w tym języku. RE: Najbardziej inteligentne gry jakie znacie ? - XXXXXX - 01-06-15 13:11 Próbowałem jeśli chodzi o gry strategiczne - ale okazuje się, że praktycznie większość z nich to gry zręcznościowe gdzie liczy się operowanie jednym/dwoma patentami w jak najszybszy sposób dlatego spasowałem. Niewiele to miało wspólnego z myśleniem. Nie jestem zainteresowany grami MMORPG dlatego League of Legends odpada. RGR7: Sprawdzę wszystkie. Yoroiookami: Moje doświadczenie pokazuje mi, że strategie real time to przeważnie zręcznościówki, a nie gry na myślenie. Nigdy jednak w to nie grałem - Starcraft. Revilis: ciekawy pomysł na grę, ale średnio jestem zainteresowany, bo układanie słówek średnio mnie interesuje jednak zastanowie się nad sprawdzeniem, bo patent niezły. Jeśli chodzi o typowe gry, w których trafiłem na dużo myślenia dość inteligentnego (akcja 3d fajerwerki) to na szczególną uwagę zasługuje DEUS EX, METAL GEAR SOLID 1, SYSTEM SHOCK 2. O typowo mózgowych muszę jeszcze wspomnieć o Bridge Builder - gra w budowanie mostów. Spoko w sumie. |