![]() |
|
[VX] Rpg Maker i zarabianie. - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Rpg Maker i zarabianie. (/Thread-VX-Rpg-Maker-i-zarabianie) Strony: 1 2 |
Rpg Maker i zarabianie. - krakoman - 04-06-15 11:38 Od pewnego czasu chodził mi po głowie pomysł, aby zrobić komercyjną grę w VX. Dlatego też mam kilka pytań: •Czy kupując VX'a (za 59.99$ na TEJ stronie) otrzymam licencję, dzięki której mogę zarabiać na grze, czy muszę ją osobno zakupić? •Czy jeśli posiadam licencję, mogę używać grafik RTP, czy muszę używać własnych? •Czy zna ktoś może listę skryptów, grafik, materiałów, których mógłbym użyć w celach komercyjnych (nie muszą być darmowe)? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :D RE: Rpg Maker i zarabianie. - Avaron - 04-06-15 12:01 1. Tak otrzymujesz licencje 2. RTP można używać 3. Graficzki Ayene :> darmowe i piała że nie obchodzi jej czy są używane komercyjnie czy nie poza tym dodatkowe paczki grafik masz na tej stronie co podałeś A teraz tak pytanie do cb :) jak zamierzasz tę grę wydać? Wieżysz że ktoś zapłaci za grę osobyw ogóle nie znanej? W jakim języku ma być ta gra? (Jeżeli po polsku to nikt jej nie kupi) RE: Rpg Maker i zarabianie. - Kryzz333 - 04-06-15 12:03 2. Wyszczególniam, że tylko RTP odpowiednie dla kupionego makera. 3. Patrz na licencję jaką materiał jest obdarzony. 4. Dlaczego uważasz, że nikt nie kupi jego gry? Jest Steam Greenlight, jest Kickstarter itd. RE: Rpg Maker i zarabianie. - Avaron - 04-06-15 12:05 Napisałem że jeżeli po polsku to nikt nie kupi :/ Poza tym krakoman planujesz wydać kilkaset złotych na tworzenie tej gry? RE: Rpg Maker i zarabianie. - Kryzz333 - 04-06-15 12:08 Może ja bym kupił, jakby było warto. Zreszta kolega krakoman nic nie pisał o grze samej. /Wygaśnie RE: Rpg Maker i zarabianie. - Avaron - 04-06-15 12:13 Spójrz że gry tego typu na steamie kosztują około 10 euro :/ więc trzeba by kupić PSC za 50 zł :/ ja nie wydałbym tyle na grę która może okazać się kaszaną :/ krakoman nie jest jakimś znanym z dobrych gier twórcą :/ co innego np Ravenone on stworzył hity polskiej sceny RPG makera od niego byłbym skłonny kupić produkt RE: Rpg Maker i zarabianie. - Avaron - 04-06-15 13:34 krakoman napisał(a):Od pewnego czasu chodził mi po głowie pomysł, aby zrobić komercyjną grę w VX.To raczej nie jest teoretycznie RE: Rpg Maker i zarabianie. - krakoman - 04-06-15 14:24 (04-06-15 12:01)Avaron napisał(a): A teraz tak pytanie do cb :) jak zamierzasz tę grę wydać? Wieżysz że ktoś zapłaci za grę osobyw ogóle nie znanej? W jakim języku ma być ta gra? (Jeżeli po polsku to nikt jej nie kupi) Gra będzie oczywiście po angielsku. Nie będę robił jej samodzielnie, tylko mam odpowiednie osoby od grafik, muzyki itd. Jeśli wszystko się uda, to będę starał się o uznanie na Steam Greenlight, czy jakiejś innej platformy dla początkujących twórców ;-) Prawdopodobnie dla tego projektu, porzucę wszystko nad czym aktualnie pracowałem, ponieważ to co robiłem wcześniej to totalna amatorka. Dodam też że koszty nie mają raczej większego znaczenia. Planuję wydać te "kilkaset złotych" na licencje i "wejściówkę" na Steama :-) RE: Rpg Maker i zarabianie. - Avaron - 04-06-15 16:12 Skoro masz grafika to po co ci grafiki z neta? RE: Rpg Maker i zarabianie. - krakoman - 04-06-15 16:17 @UP. Ponieważ niektórych materiałów potrzebuję w innym stylu graficznym ;) A jeśli coś jest za darmo, lub w licencji "CC Attribution 3.0", to wygodniej mi jest użyć tej grafiki i dać autora w creditsach ;) |