![]() |
|
[VXAce] kratki - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] kratki (/Thread-VXAce-kratki) |
kratki - Squall112 - 20-07-15 15:32 Mam problem, otóż nagle nie wiadomo skąd. Jak ustawię cokolwiek na mapie czy to będzie ludzik, czy start bohatera, to w grze pojawia to się 2 kratki wyżej... ktoś miał podobnie? jak to naprawić? Robiłem od nowa projekty bez skryptów i jest to samo Dzieje się tak gdy mam ustawionego parallaxa. Oczywiście jest on dobrze zrobiony, idealnie co do kratek na makerze. Aha i na jednym parralaxie rzeczy są o około 2 kratki w lewo a na drugim w górę. RE: kratki - Avaron - 20-07-15 15:47 Napisane strasznie chaotycznie... Nie znam się zbytnio na fałiksejs ale może pojawia ci się 2 kratki wyżej bo obrazek z postacią/bochaterem ma złe wymiary (20-07-15 15:32)Squall112 napisał(a): Aha i na jednym parralaxie rzeczy są o około 2 kratki w lewo a na drugim w górę.o.0?! RE: kratki - Revlis - 20-07-15 16:14 Nie bardzo rozumiem. Jeśli jesteś pewien że to nie wina paracosia to może z samą mapą jest coś nie tak? Np. Mapa jest mniejsza/większa niż parallax, więc nie pokrywa się z nim całkowicie przez co zdarzenia wydają się "przesunięte". RE: kratki - noruj - 20-07-15 16:20 Na 100% rozmiar mapy nie pokrywa się z rozmiarem panoramy. Podaj rozmiar panoramy. RE: kratki - Avaron - 20-07-15 16:40 Okej teraz to ja nie ogarniam :D chłopaki poratujcie! Co to ta paralaxa? Inna nazwa panoramy? Dla mnie coś co związane jest z parallaxem to mapping :) więc troche nie rzumiem RE: kratki - Revlis - 20-07-15 17:14 Jeśli źle myślę to proszę by ktoś poprawił: Spoiler: (Otwórz) Parallax mapping to więc nic innego jak zastosowanie efektu paralaksy* w celu uzyskania bardziej przejrzystej bądź lepiej odwzorowanej mapy (zwykle do uzyskania efektu pseudo 3D w grach). *Paralaksa to z greckiego - postrzeganie - gdzie sposób w jaki człowiek "postrzega" dany element otoczenia zależy od jego pozycji (odległości kątowej, obecności innych obiektów itp.). RE: kratki - Avaron - 20-07-15 18:23 Napisałeś "Mapa jest mniejsza niż parallax" o co w tym chodziło? :D chyba dzsiaj jakiś mało kumaty jestem Co do tego co zacytowałeś to masz racje :) RE: kratki - Revlis - 20-07-15 18:29 Chodziło mi o to samo co norujowi. Rozmiar mapy prawdopodobnie nie jest taki sam jak rozmiar panoramy*. Możliwości są dwie - albo mapa jest mniejsza, albo większa niż panorama*. Panorama to w tym przypadku mapa stworzona za pomocą parallax mappingu. RE: kratki - Avaron - 20-07-15 18:47 ach czyli taką mapę stworzoną za pomocą parallax mappingu i użytą jako panorama nazywamy parallaxą? ;d właśnie o to się pytałem :> RE: kratki - Amelanduil - 20-07-15 19:02 Bakłażaniki moje kochane, słownikowe definicje paralaksy są tak trochę niepotrzebnie nad wyraz skomplikowane. Nakłada się po prostu obraz na mapę, tyle w temacie. |