![]() |
|
[VXAce] Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie (/Thread-VXAce-Zwi%C4%99kszenie-zmiennej-przy-nowym-poziomie) Strony: 1 2 |
Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Yotta - 28-07-15 18:00 Jak sprawić, aby zmienna zwiększała się o np. 3, gdy bohater osiągnie nowy poziom? Potrzebuję tego do drzewka umiejętności. RE: Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Kryzz333 - 28-07-15 18:09 Zrób dwie zmienne: 1. Poziom bohatera 2. Poziom docelowy Na początku gry ustaw Poziom docelowy +1 (aby był większy pod Poziom bohatera) Zrób Typowe zdarzenie równoległe które będzie ustalało Zmienna Poziom bohatera = Poziom Bohatera (bohater) Daj tam warunek, że jeśli Poziom bohatera = poziom docelowy, to: +1 Poziom docelowy +3 Twoja Zmienna Chodzi w tym o to, że Poziom docelowy to sprawdzanie czy został zdobyty level. Jego powiększanie zwiększa wymagany level o +1 [co daje zdobycie Twojej Zmiennej tylko przy awansie] RE: Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Yotta - 28-07-15 18:21 Kontrola poziomu działa, ale nie rośnie ilość PU (zmienna, która ma rosnąć o 3). Może coś źle zrobiłem. RE: Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Kryzz333 - 28-07-15 18:27 Przetesowałem w VXAce i mi działa. Pewnie wartość Poziom docelowy jest nieodpowiednia (na początku gry ma być o 1 większa od obecnego poziomu, czyli 1 poziom, to zmienna = 2), ew. gdzieś jest błąd z równoległością może? RE: Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Yotta - 28-07-15 18:39 ![]() Na starcie zdarzenie aktywuje potrzebny przełącznik. Zrobiłem testowy NPC zwiększający poziom o jeden i okno wiadomości pokazujące poziom, Punkty Umiejętności oraz zmienną kontrolną (Kontrola Level-Up'u). Gdy testuję, poziom i zmienna kontrolna mają wartości zwiększone, ale zmienna Punkty Umiejętności nadal ma wartość 0. Nie wiem, o co może chodzić. RE: Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Kryzz333 - 28-07-15 18:48 Kontrola level upu nie może być tą samą zmienną co poziom bohatera, tylko o 1 wyżej. Zmienna Poziom Herosa musi być gdzieś ustalana = poziom bohatera. A warunek podnoszący PU to ma być Kontrola level upu RE: Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Yotta - 28-07-15 18:58 Zmienna Poziom Herosa jest ustalana typowym zdarzeniem Poziomica. Kontrola Level-Up'u jest zwiększana o 1 zaraz po ustawieniu jej na równą z poziomem. Co do warunku - nie do końca rozumiem. RE: Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Kryzz333 - 28-07-15 19:05 Chodzi po prostu o to, że w tym zdarzeniu Auto-Align jest ustawione, że Kontrola Level upu = poziom bohatera, a tak ma nie być. Nie wiem po co też dodawana jest +1 w tym samym miejscu. Kontrola Level upu ma być ustalona na początku gry, a później podbijana jedynie jeśli zrówna się z poziomem bohatera (czyli zmienną Poziom Herosa) RE: Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Yotta - 28-07-15 19:07 Jeśli w warunku ma nie być zwiększenia Kontroli Level-Up'u, to i tak nie działa. Możesz mi pokazać, jak ty masz to zrobione? Może wtedy będę wiedział, jak to ustawić. RE: Zwiększenie zmiennej przy nowym poziomie - Kryzz333 - 28-07-15 19:14 "http://www.speedyshare.com/JwYUS/PU-Yotta.rar" Obrazki w kolejności. |