[XP] RGSS-RTP standard not found - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] RGSS-RTP standard not found - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [XP] RGSS-RTP standard not found (/Thread-XP-RGSS-RTP-standard-not-found)

RGSS-RTP standard not found - dudekmenPL - 12-08-15 20:40

Co zrobic z tym błędem ? (win7)

RE: RGSS-RTP standard not found - Venesard - 12-08-15 20:58

Najlepiej to zainstalować RTP.
TUTAJ KLIKNIJ.

RE: RGSS-RTP standard not found - dudekmenPL - 12-08-15 21:24

(12-08-15 20:58)Venesard napisał(a):  Najlepiej to zainstalować RTP.
TUTAJ KLIKNIJ.

Ale to mnie przenosi żeby pobrac całego RPG Makera o co chodzi (jestem mało ogarnięty w tych sprawach wiec nie wiem)

RE: RGSS-RTP standard not found - Venesard - 12-08-15 22:06

Nie, to pobiera samo RTP. Klikasz w połowie strony zakładkę [RPG MAKER XP] po czym zjeżdżasz na sam dół strony i klikasz [AGREE AND DOWNLOAD THE RPG MAKER XP RTP].

RE: RGSS-RTP standard not found - Adrapnikram - 12-08-15 22:10

"Ale to mnie przenosi żeby pobrac całego RPG Makera o co chodzi"
Fajnie by było.
Przenosi cię tam gdzie powinno. Te RTP to grafiki i dźwięki, które są dodane do programu. Wybierz odpowiednią wersję RM pobierz je.
Byłem pierwszy burżuju.

RE: RGSS-RTP standard not found - Mateusz SSJ8 - 13-08-15 07:23

Jeśli pobrałeś twierdzówkę, to RTP było już w instalacji. Problemem mogło być, że zamiast uruchomić instalkę jako Administrator, zrobiłeś to jako bieżący użytkownik.

HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/
Sprawdź, czy masz tam gdzieś klucz "Enterbrain/RGSS/RTP" z wpisem o nazwie "Standard" i wartości ścieżki do folderu z samym RPG Makerem XP. Klucz musi być bezpośrednio w "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software" TYLKO, jeśli to jest system 32-bitowy. W przypadku 64-bitowego prawidłowa lokacja klucza RTP RPG Makera XP to "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Wow6432Node/Enterbrain/RGSS/RTP"

Prościej sprawdź istnienie klucza:
"HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Enterbrain/RGSS/RTP" w systemie 32-bitowym
"HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Wow6432Node/Enterbrain/RGSS/RTP" w 64-bitowym
Wpis o nazwie "Standard" i wartości "String" wskazującej ścieżkę do folderu z RTP.

A samą instalkę RTP musisz uruchomić jako Administrator.

Oczywiście, możesz pobrać i zainstalować samo RTP, ale bez uprawnień administratora nie zainstalujesz.

RE: RGSS-RTP standard not found - Venesard - 13-08-15 12:28

Mateusz SSJ8 napisał(a):Oczywiście, możesz pobrać i zainstalować samo RTP, ale bez uprawnień administratora nie zainstalujesz.
Tak, to stanowczo prostszy sposób. I bez uprawnień administratora też da się zainstalować.