[VXAce] Prośba o przerobienie Scene_Equip - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] Prośba o przerobienie Scene_Equip - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VXAce] Prośba o przerobienie Scene_Equip (/Thread-VXAce-Pro%C5%9Bba-o-przerobienie-Scene-Equip)

Strony: 1 2

Prośba o przerobienie Scene_Equip - helio108 - 13-08-15 19:22

Witam!

Poszukuję kogoś kto pomógł bym mi pozbyć się WSZYSTKIEGO ze Scene_Equip oprócz opcji zmiany miecza.

Sam nie potrafię tego zrobić gdyż kiedy myślę że coś mi się udało okazuje się że kajś jest jakaś komenda która erroruje... ;/

Z góry dziękuję.

RE: Skrypt na menu przedmiotów. - helio108 - 13-08-15 21:04

Kurcze Amel chyba mnie źle zrozumiałeś. W Point&Click używasz przedmiotów. Nie mogę zrobić tego w Makerze inaczej (chyba że mogę ale o tym nie wiem) niż dać jakiś przedmiot jako np. miecz i ustawić warunek że jak mieczem jest ten item to coś tam coś. Ciężko mi to wyjaśnić... :/

RE: Skrypt na menu przedmiotów. - Amelanduil - 13-08-15 21:09

Nie wiem po co w ogóle chcesz robić point and click'a w makerze, ale to tam kij.
To wszystko jest po prostu kwestią odpowiedniego kombinowania na zmiennych, common eventach i zdarzeniach.

RE: Skrypt na menu przedmiotów. - helio108 - 13-08-15 21:14

Niby tak ale sam rozumiesz... Ze skryptem było by łatwiej :P

Po za tym zdarzeniówki zawsze były moją piętą Achillesa. :/

Albo jeszcze namieszam.
Wie ktoś jak wybierając Equip w scene_menu od razu przejść do ekranu z ekwipunkiem bez wybierania bohatera (automatycznie wybrać bohatera nr1)?

Post zaktualizowany.

Przepraszam że tak mieszam :(

RE: Prośba o przerobienie Scene_Equip - Revlis - 13-08-15 22:25

Trochę wolno kojarzę, więc powiedz czy dobrze zrozumiałem.

1. Chcesz przerobić equip/scene tak, by miał tylko jeden slot (na broń)?
2. Chcesz usunąć opcję wyboru bohatera podczas equip/scene?

Jeśli jest tak jak myślę, to w przypadku pkt.1 możesz skorzystać ze skryptu na zmienianie ilości slotów ekwipunku dla bohaterów (w notatkach). Miało to służyć "zwiększaniu" ilości slotów, ale myślę że w drugą stronę też powinno zadziałać.

Strony ze skryptami:
https://himeworks.wordpress.com/2013/07/13/core-equip-slots/
http://forums.rpgmakerweb.com/index.php?/topic/8619-equip-manager/

A jeśli chodzi o pkt.2, większość custom menu dla jednego bohatera powinno spełnić twoje oczekiwania.

Strona z przykładowym menu:
http://forums.rpgmakerweb.com/index.php?/topic/920-one-actor-menu/

RE: Prośba o przerobienie Scene_Equip - helio108 - 13-08-15 22:36

Punkt 2 już zrobiłem :)

A do punktu 1 właśnie się zabieram! Dzięki!

RE: Prośba o przerobienie Scene_Equip - helio108 - 14-08-15 09:47

Mam w takim razie jeszcze jedną prośbę, dzięki Revelisowi pozbyłem się typów ekwipunku ale nadal mam kilka nie potrzebnych okienek:
Spoiler: (Otwórz)
Jak mówię nie potrafię się ich pozbyć gdyż przeważnie rozwalam coś z "Actor" i nie da się zmienić pola "użyj". Tam gdzie się wybiera "Zmiana", "Najlepiej" lub "Ściągnij" potrafię ino wywalić 2 opcje i zostawić "Zmianę" :/

RE: Prośba o przerobienie Scene_Equip - kanumerki - 16-08-15 21:33

Zapodaj swój Scene_equip to pozmieniam jak będziesz chciał.

RE: Prośba o przerobienie Scene_Equip - ADI - 17-08-15 01:04

Helio, ale Ty zdajesz sobie sprawę, że po samym usunięciu tych okien reszta pozostanie bez zmian (czyli w miejscu gdzie teraz są te okna, będzie czarne tło)?
Jeśli chcesz aby to ładnie wyglądało, będzie trza jeszcze poprzestawiać współrzędne oraz pozmieniać wielkość tych okien które mają zostać.

PS.
Znów wróciłeś do mejkera?

RE: Prośba o przerobienie Scene_Equip - helio108 - 17-08-15 10:06

ADI napisał(a):Znów wróciłeś do mejkera?
A no tak wyszło! :D
ADI napisał(a):Helio, ale Ty zdajesz sobie sprawę, że po samym usunięciu tych okien reszta pozostanie bez zmian (czyli w miejscu gdzie teraz są te okna, będzie czarne tło)?
Jeśli chcesz aby to ładnie wyglądało, będzie trza jeszcze poprzestawiać współrzędne oraz pozmieniać wielkość tych okien które mają zostać.
Nie znam się na rgss3 ale wydawało mi się że one są na autorozciągnięciu o,o Moja analiza więc jest błędna.

Scene_equip:
Spoiler: (Otwórz)