![]() |
|
[XP] Auto Save - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Auto Save (/Thread-XP-Auto-Save) |
Auto Save - dudekmenPL - 14-08-15 21:21 Witam czy był gdzieś na tym forum post na auto zapis gry ? Jeśli tak to proszę o link jak nie to o pomoc. Chodzi mi o cos takiego co bdzie zapisywało gre bez wywoływanie menu zapisu czyli aby gracz nie musiał cały czas zapisywać gry tylko zeby sama w "tle" to robiła czy jest takie coś możliwe ? Z góry dzięki. RE: Auto Save - Revlis - 14-08-15 21:49 O coś takiego chodzi? http://pastebin.com/JN6w3gAV RE: Auto Save - dudekmenPL - 14-08-15 22:09 Dobry człowieku powiesz mi jeszcze jak mam go poustawiać itp ? Nie jestem zbyt dobry w skryptowaniu. RE: Auto Save - Adrapnikram - 14-08-15 22:19 "# To Auto-save: # Use the 'Script...' command and input: # Autosave.save" Czytaj kod tam masz zawsze jak się używa. Jakbyś jednak inglisza nie rozumiał to: W zdarzeniu daj opcją skrypt i wklej tam to: Autosave.save 90% Już jestem blisko osiągnięcia głównego celu w życiu. RE: Auto Save - dudekmenPL - 15-08-15 09:00 Zrobiłem tak jak napisałeś dałem wywołanie skryptu ale po wywołaniu ekran zanika i gra sie wyłącza . P.S nie wyskakuje żaden błąd ani nic takiego po prostu ekran znika i nie robi zapisu RE: Auto Save - Revlis - 15-08-15 11:41 Cytat:This script makes the first save file (Save1) and makes it an 'Autosave' file that can be loaded, but not saved over. It also renames the other 3 save files "1, 2, 3" Cytat:Ten skrypt zmienia pierwsze okno zapisu (Save1) na automatyczny zapis - który można wczytywać, ale NIE zapisywać ponownie. Skrypt zmienia także nazwę trzech pierwszych okien zapisu na 1,2 i 3. Według komentarza autora, zapisu nie można nadpisywać ręcznie. Sprawdź czy trzy pierwsze zapisy (dla pewności) są puste - tzn. czy wcześniej czegoś na nich nie zapisywałeś. Ewentualnie posiadasz gryzące się skrypty lub komenda którą wywołujesz skrypt jest nieprawidłowa. RE: Auto Save - dudekmenPL - 15-08-15 21:10 To wygląda tak: -skrypt wywołałem komendą $scene = Autosave.save -skrypty ktore posiadam to skrypty na Scene Credits [XP], Wybór postaci [XP],Scene_Intro i ostatnim jest właśnie ten nieszczęsny AutoSave. Zrobiłem tak że przed wywołaniem skryptu ma wyskoczyć wiadomość "auto zapis" i wyskakuje potem jest zanik ekranu tak jak byśmy dali komęde przyciemnienia tylko ze całkowitego i okno gaśnie.Nie wyskakuje żadne powiadomienie o błędzie ani nic w tym stylu. Sam skrypt wyglada tak #=============================================================================== # Liz's Autosave Script #------------------------------------------------------------------------------- # Just place this script below all default scripts and above main. # It will handle itself. # # To Auto-save: # Use the 'Script...' command and input: # $scene = Autosave.save #=============================================================================== module Autosave def self.save filename = make_filename(0) file = File.open(filename, "wb") write_save_data(file) file.close end def self.write_save_data(file) # Make character data for drawing save file characters = [] for i in 0...$game_party.actors.size actor = $game_party.actors[i] characters.push([actor.character_name, actor.character_hue]) end # Write character data for drawing save file Marshal.dump(characters, file) # Wrire frame count for measuring play time Marshal.dump(Graphics.frame_count, file) # Increase save count by 1 $game_system.save_count += 1 # Save magic number # (A random value will be written each time saving with editor) $game_system.magic_number = $data_system.magic_number # Write each type of game object Marshal.dump($game_system, file) Marshal.dump($game_switches, file) Marshal.dump($game_variables, file) Marshal.dump($game_self_switches, file) Marshal.dump($game_screen, file) Marshal.dump($game_actors, file) Marshal.dump($game_party, file) Marshal.dump($game_troop, file) Marshal.dump($game_map, file) Marshal.dump($game_player, file) end def self.make_filename(file_index) return "Save#{file_index + 1}.rxdata" end end class Window_SaveFile < Window_Base def refresh self.contents.clear self.contents.font.color = normal_color if @file_index == 0 name = "Autosave" if $scene.is_a?(Scene_Save) self.contents.font.color = disabled_color end else name = "File #{@file_index}" self.contents.font.color = normal_color end self.contents.draw_text(4, 0, 600, 32, name) @name_width = contents.text_size(name).width if @file_exist for i in 0...@characters.size bitmap = RPG::Cache.character(@characters[i][0], @characters[i][1]) cw = bitmap.rect.width / 4 ch = bitmap.rect.height / 4 src_rect = Rect.new(0, 0, cw, ch) x = 300 - @characters.size * 32 + i * 64 - cw / 2 self.contents.blt(x, 68 - ch, bitmap, src_rect) end hour = @total_sec / 60 / 60 min = @total_sec / 60 % 60 sec = @total_sec % 60 time_string = sprintf("%02d:%02d:%02d", hour, min, sec) self.contents.font.color = normal_color self.contents.draw_text(4, 8, 600, 32, time_string, 2) self.contents.font.color = normal_color time_string = @time_stamp.strftime("%Y/%m/%d %H:%M") self.contents.draw_text(4, 40, 600, 32, time_string, 2) end end end class Scene_Save < Scene_File alias lizzie_autosave_ss_ondec on_decision def on_decision(filename) if filename.include?("Save1.rxdata") $game_system.se_play($data_system.buzzer_se) return end lizzie_autosave_ss_ondec(filename) end end RE: Auto Save - Revlis - 15-08-15 21:19 Stwórz nowy projekt (czysty) i sprawdź czy skrypt zadziała. Ewentualnie spróbuj tych skryptów: http://www.hbgames.org/forums/viewtopic.php?p=77149 http://www.mundorpgmaker.com.br/topic/108457-script-auto-save-100-sem-erros/ https://burningwizard.wordpress.com/2014/02/16/autosave-script/ RE: Auto Save - dudekmenPL - 15-08-15 21:48 nic sie nie zmienia jest ciągle tak samo ;/ RE: Auto Save - Revlis - 15-08-15 22:01 W takim razie nie wiem jak ci pomóc. Widziałem ten skrypt na kilku stronach i nikt nie miał z nim problemów. Znalazłem jeszcze coś takiego: Cytat:I had forgotten I made that >_> Link do strony ze skryptem: http://forum.chaos-project.com/index.php/topic,2541.0.html |