![]() |
|
[VX] Skille w Menu - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Skille w Menu (/Thread-VX-Skille-w-Menu) Strony: 1 2 |
Skille w Menu - Yoroiookami - 19-08-15 18:34 Heloł. VX wydaje mi się czasem bugowaty. Właśnie próbowałem dodać zdolność która uruchamia Typowe Zdarzenie, odpalane z Menu. Wie ktoś może jak to ustawić, żeby działało? Bo już kombinuję od kilkunastu minut. Wypróbowałem między innymi zadawanie obrażeń, nakładanie stanów itp. Z jakiegoś powodu gra zwyczajnie nie pozwala mi użyć zdolności z Menu. RE: Skille w Menu - Adrapnikram - 19-08-15 20:05 Z tego co wiem typowe zdarzenie jest uruchamiane na mapie. Rozwiązanie może być takie aby za pomocą skryptów po wyłączeniu okna ze skillami nie wchodzić do gł. menu tylko na mapę. RE: Skille w Menu - Mateusz SSJ8 - 19-08-15 21:28 Takie małe pytanie, Yoroś. GDZIE TEN SKILL JEST UŻYWANY? No, wiesz. W menu, czy w walce? RE: Skille w Menu - Adrapnikram - 19-08-15 21:42 A temat przeczytałeś? RE: Skille w Menu - Revlis - 19-08-15 21:53 Sprawdzałem u siebie chyba wszystkie możliwe kombinacje w ustawieniach umiejętności i typowych zdarzeń, ale jak na razie wszystko ładnie działa (przynajmniej u mnie). Może jest jakieś inne zdarzenie (równoległe) które uniemożliwia działanie tego? Albo do aktywacji potrzebne jest spełnienie określonego warunku? Ewentualnie wina skryptu lub braku many potrzebnej do użycia umiejętności do której przypisane jest ów zdarzenie? (Kończą mi się pomysły...) RE: Skille w Menu - Yoroiookami - 19-08-15 22:45 (19-08-15 21:53)Revlis napisał(a): Sprawdzałem u siebie chyba wszystkie możliwe kombinacje Sam nie wiem, o co chodzi. A jesteś pewien, że sprawdziłeś w VX a nie w Ace? Nie mam żadnych skryptów, które ingerują w skille. Skill mam ustawiony tak: ![]() Sam nie wiem, czym to może być spowodowane. RE: Skille w Menu - Revlis - 19-08-15 23:12 Stworzyłem taką samą umiejętność i działa bez zarzutu (na wszelki wypadek sprawdziłem także z różną ilością członków drużyny). Sprawdzałem w VX, nie w Ace. Możesz jeszcze pokazać jak wygląda twoje zdarzenie typowe? Albo przynajmniej jego ustawienia. RE: Skille w Menu - Yoroiookami - 20-08-15 00:50 ![]() Nazwy genialne, wiem. A tak szczerze, to nie mam pojęcia czemu nie działa. (Wiem, że warunki dziwne, ale musiałem pozmieniać kilka rzeczy i to był jedyny sposób) RE: Skille w Menu - Mateusz SSJ8 - 20-08-15 08:19 Skill odpalany w Menu - jest Typowe zdarzenie odpalane skillem - jest Pozostało ci tylko wstawić gdzieś w zdarzeniu "Soczewka Seivotha" komendę "Wiadomość" o parametrze tekstu "Skill #{nazwa_skilla} został użyty". Najlepiej na końcu listy. Wtedy uruchom test. Jeśli gra wyświetli ten tekst po tym, jak użyjesz tego skilla w menu, to znaczy, że to nie program jest zbugowany, tylko ty. W RPG Makerze XP też mogę tak sprawdzić, czy zdarzenie działa. RE: Skille w Menu - Revlis - 20-08-15 10:03 Chyba znalazłem rozwiązanie. Wygląda na to, że umiejętność używana w menu musi nakładać na drużynę jakiś efekt aby w istocie działała, a co za tym idzie aktywowała zdarzenie typowe. Jeśli nie nakłada na drużynę żadnego statusu, przy próbie użycia (nawet jeśli umiejętność nie jest szarego koloru) przywita nas jedynie dźwięk brzęczyka. Jeśli jednak owe zdarzenie nakłada jakiś status na drużynę, dojdzie do aktywacji zdarzenia typowego, lecz będzie to można zrobić tylko raz (ponieważ status trwa, a umiejętności nie można użyć ponownie tak długo jak jest nałożony). Dlatego w zdarzeniu typowym należy po opcji [Koniec Warunku] usunąć z całej drużyny status który nałożyła na nią umiejętność. W ten sposób owej umiejętności można używać do woli, tak długo jak bohater ma manę. W skrócie - do umiejętności dodać status nakładany na drużynę (np. zatrucie) a w typowym zdarzeniu w ostatnim [Branch End] po prostu go usunąć. O to chodziło? |