[VX] Nie molestujmy shifta - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Nie molestujmy shifta - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Nie molestujmy shifta (/Thread-VX-Nie-molestujmy-shifta)

Nie molestujmy shifta - Diablo - 07-06-13 16:32

Witam! Mam jedną bardzo ważną prośbę! Czy jest jakiś sposób, aby już nie dało się przyśpieszać postaci? Chodzi o całkowite usunięcie funkcji, którą pełnił klawisz shift.

RE: Nie molestujmy shifta - Heroina - 07-06-13 16:35

ustawić na zmiennej że jeżeli wciśniemy shift nic się nie stanie, jest też możliwość edycji skryptu.

RE: Nie molestujmy shifta - Avara - 07-06-13 16:41

@Diablo nie wiem po co tworzysz temat a po kilku sekundach pytasz się o to samo na czacie -.- W takim razie powtarzam:
We właściwościach danej mapy na górze pod wyborem BGS i BGM jest opcja usuwająca możliwość biegania. W angielskiej wersji nazywa się ona "disable dashing" a w polskiej nie pamiętam, ale jakoś dziwnie O.o Wystarczy ją zaznaczyć. Dla każdej mapy oddzielnie trzeba ją włączyć.

RE: Nie molestujmy shifta - Diablo - 07-06-13 16:51

Zaczęło mi coś wywalać!

Problemu nie było dopóki nie zablokowałem biegania na mapach. Oto screen tego co mi wywala: [Obrazek: 80567416.png]

To spis skryptów:
[Obrazek: 69190176.png]

A to wywalająca linijka skryptu:
[Obrazek: 24632648.png]

RE: Nie molestujmy shifta - Mateusz SSJ8 - 07-06-13 19:25

1. Naciśnij F1
2. Zakładka z klawiaturą
3. Znajdź Shift i usuń spod niego przycisk Konsoli RPG Makera.

Wykonaj w poprawnej kolejności, bo jak nie, to nie usuniesz.

UWAGA!!! Działa tylko dla ustawiającego. Nie wiem, czy na cały komputer, czy tylko na konto na nim.

RE: Nie molestujmy shifta - Ayene - 07-06-13 19:54

Jeśli chcesz wyłączyć bieganie globalnie wystarczy, że wejdziesz w skrypt 'Game_Player', znajdziesz linijkę:
Kod:
return Input.press?(Input::A)
i postawisz przed nią znak "#", czyli:
Kod:
# return Input.press?(Input::A)

Co do Twojego błędu. Pojawia się od razu po wejściu, czy po wczytaniu gry? ;- I na pewno nie ma związku z blokadą 'dasha'.

RE: Nie molestujmy shifta - Diablo - 08-06-13 18:50

Problem rozwiązany biggrin Jakiś błąd wkradł się do skryptu ABSa ale go usunąłem i działa należycie ;-) Dzięki za to globalne rozwiązanie Ayene ;-)