![]() |
|
[VX / VXAce] Jak zrobić takie coś ? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX / VXAce] Jak zrobić takie coś ? (/Thread-VX-VXAce-Jak-zrobi%C4%87-takie-co%C5%9B) |
Jak zrobić takie coś ? - Hobar - 21-08-15 23:20 Jak zrobić takie coś, że np uzbieram 11 przedmiotów i w ekwipunku mogę zamienić to na np na worek danego przedmiotu np. Mam 11 kartofli i chce zamienić w ekwipunku jednym przyciskiem na worek kartofli jak to trzeba ułożyć w evencie ? RE: Jak zrobić takie coś ? - Yoroiookami - 21-08-15 23:34 Ja to bez skryptu bym pewnie zrobił to tak: ![]() ![]() Używając do tego specjalnego przedmiotu. Przynajmniej bez bałaganu. (Ta zmiana Max HP +0 jest dosyć ważna, bo inaczej itemek może być kapryśny) RE: Jak zrobić takie coś ? - Adrapnikram - 21-08-15 23:39 Możesz to zrobić tak masz te kartofle i w edytorze w działce przedmiot bierzesz wywołaj typowe zdarzenie. W tym typowym zdarzeniu dajesz warunek czy gracz posiada 11 kartofli jak tak to dodaj worek kartofli jak nie to wiadomość że nie ma tylu. Tylko jak będziesz chciał używać kartofli np. do leczenia czy ożywiania (holy grul) to wtedy będziesz musiał zrobić jakieś osobne menu lub jakiś event (najlepiej worek), który nas zapyta czy chcemy pakować kartofle do wora i ten sam warunek. W eq się niestety standardowo nie da ;C @Yoro Wyprzedziłeś mnie o długość łącza internetowego. RE: Jak zrobić takie coś ? - Hobar - 21-08-15 23:46 Yoroiookami-sama pomogłaś dziękuje ale nie wiem jak to zrobić w ACE RE: Jak zrobić takie coś ? - Yoroiookami - 21-08-15 23:47 (21-08-15 23:39)Adrapnikram napisał(a): Możesz to zrobić tak masz te kartofle i w edytorze w działce przedmiot bierzesz wywołaj typowe zdarzenie. W tym typowym zdarzeniu dajesz warunek czy gracz posiada 11 kartofli jak tak to dodaj worek kartofli jak nie to wiadomość że nie ma tylu. Tylko jak będziesz chciał używać kartofli np. do leczenia czy ożywiania (holy grul) to wtedy będziesz musiał zrobić jakieś osobne menu lub jakiś event (najlepiej worek), który nas zapyta czy chcemy pakować kartofle do wora i ten sam warunek. W eq się niestety standardowo nie da ;C (21-08-15 23:46)Hobar napisał(a): Yoroiookami-sama pomogłaś dziękuje :DMów mi Yoro albo Yoroś. Nie ma sprawy. RE: Jak zrobić takie coś ? - Hobar - 21-08-15 23:58 Yoroś-sama bo mam problem z control variables jak to ustawić ? RE: Jak zrobić takie coś ? - Yoroiookami - 22-08-15 00:09 (21-08-15 23:58)Hobar napisał(a): Yoroś-sama bo mam problem z control variables jak to ustawić ? Na pierwszej stronie zdarzeń masz "Control Variables", albo "Ustaw Zmienne", czy coś takiego. ![]() Zwyczajnie przypisujesz jakiś przedmiot pod zmienną i tyle. RE: Jak zrobić takie coś ? - Hobar - 22-08-15 00:40 W rpg maker ACE jest wszystko inaczej xd RE: Jak zrobić takie coś ? - Yoroiookami - 22-08-15 01:41 ![]() No jest troszkę inaczej, ale też można. RE: Jak zrobić takie coś ? - Hobar - 22-08-15 09:13 Teraz już wszytko działa aligato Yrooś-sama :D |