[XP] Problem z polskimi znakami - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] Problem z polskimi znakami - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [XP] Problem z polskimi znakami (/Thread-XP-Problem-z-polskimi-znakami)

Problem z polskimi znakami - gab16 - 24-08-15 20:41

Witam, mam pewien problem. Otoz kiedy chce zapisac dokument z notatnika to wyskakuje mi pewien blad:
"Ten plik zawiera znaki w formacie Unicode, ktore zostana utracone w chwili zapisania tego pliku tekstowego kodowanego w formacie ANSI. Aby zachowac informacje Unicode, kliknij ponizej przycisk Anuluj, a nastepnie wybierz jedna z opcji Unicode z listy rozwijanej Kodowanie."
Niestety, nie wiem gdzie jest ta lista. Ten sam problem mam w RPG Makerze XP podczas pisania wiadomosci, mam polskie znaki. Jednak po jej skonczeniu i kliknieciu OK, znaki znikaja. Bardzo prosze o pomoc sad

RE: Problem z polskimi znakami - HeXaGoNeR - 24-08-15 20:44

Czy czcionka której używasz ma w sobie polskie znaki?

RE: Problem z polskimi znakami - gab16 - 24-08-15 21:03

tak, to times new roman. poza tym, teraz juz w ogole mi nie dzialaja polskie znaki... wyswietlaja mi sie jakies áæø.

RE: Problem z polskimi znakami - Mateusz SSJ8 - 25-08-15 16:10

Jaki masz język klawiatury? Językiem systemu operacyjnego powinien być polski. Układ to standardowo "Polski programisty". A XP skąd masz?

RE: Problem z polskimi znakami - gab16 - 25-08-15 23:21

Problem ogólny z polskimi znakami już naprawiłem.
A język klawiatury to "Polski Programisty".
Problem z notatnikiem i makerem wciąż trwa ;/
Mam polską i angielską wersję... na obydwu jest ten sam błąd. Pojawił się on też w RPG Maker ME, natomiast z VX i VXAce jest wszystko w porządku.

RE: Problem z polskimi znakami - kanumerki - 26-08-15 03:29

Cytat:Niestety, nie wiem gdzie jest ta lista.
W notatniku dajesz zapisz jako i na dole powinien być wybór kodowania.

RE: Problem z polskimi znakami - gab16 - 26-08-15 12:11

Widzę. Dzięki, kanumerki ;)