![]() |
|
[VX] Umiejętności w oknie statusu. - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Umiejętności w oknie statusu. (/Thread-VX-Umiej%C4%99tno%C5%9Bci-w-oknie-statusu) |
Umiejętności w oknie statusu. - Aruka - 26-08-15 13:16 Witam. Interesuje mnie, czy istnieje jakiś sposób czy też skrypt na to aby po wpisaniu odpowiedniej komendy w "note" umiejętności znalazła się ona w oknie statusu a nie w zakładce "umiejętności" Tych umiejętności nie da się wywołać, po prostu ich ikonka i nazwa mają być w oknie statusu. Z góry dziękuję i pozdrawiam. RE: Umiejętności w oknie statusu. - Yoroiookami - 26-08-15 20:14 Tak tylko spytam, choć może to nie wystarczy. Próbowałeś może użyć stanów jako umiejętności? (Np. Krwawienie itp.) Bo one chyba wyświetlają się w oknie statusu? Nie wiem tylko, co chciałbyś z tym zrobić. RE: Umiejętności w oknie statusu. - ADI - 26-08-15 20:57 Też o tym myślałem, ale jeśli będzie chciał dodać później jakieś stany to nie bardzo będzie to współgrać. Chyba że chodzi o to aby możliwe dla bohatera umiejętności były widoczne w 'Statsus'. To wtedy faktycznie trzeba by było ingerować w kod. Btw. Z tych umiejętności ma dać się korzystać czy coś? RE: Umiejętności w oknie statusu. - Mateusz SSJ8 - 26-08-15 21:37 Drogi Aruka. W pierwszej kolejności powinieneś się zainteresować nie Skillami w ekranie stanu postaci, a wielostronicowością tegoż ekranu. Jedna strona to za mało, nawet, jeśli walniesz 2 skille w jedną linijkę. Potrzebujesz więcej miejsca. Wiem, bo pracuję nad grą "Miasteczko Nowoczesne 5" i miałem ten problem z umiejętnościami (ability). Tobie chodzi o skille, wiem, ale natura problemu, z którym się borykasz jest taka sama, jak mojego wtedy. Lepiej na początek przepisz ekran, żebyś miał przynajmniej dwie strony okna stanu bohatera. Ważne, żebyś mógł szybko i łatwo dodać kolejne. RE: Umiejętności w oknie statusu. - Aruka - 26-08-15 22:42 Już śpieszę z wyjaśnieniami. Chodzi mi o umiejętności pasywne, walka bronią, poziom zaawansowania w sztukach magii itp. Właśnie do tego potrzebna mi pomoc. Mateusz SSJ8 uwielbiam Twoje odpowiedzi. Twoje metody zawsze trafiają w sedno mego problemu, lecz ja nie znam się na ruby ani na żadnym innym języku potrzebnym do kodowania. Byłbym Ci dozgonnie wdzięczny gdybyś był łaskaw wyjaśnić mi to "łopatologicznie". RE: Umiejętności w oknie statusu. - Yoroiookami - 26-08-15 23:23 Bez skryptu chyba rzeczywiście się nie obejdzie. Moim najlepszym (Najmniej tandetnym) pomysłem jest zwyczajne dodanie "skilli nie do użycia" bohaterowi. Przynajmniej właśnie miejsca nigdy by ci nie zabrakło. Mam nadzieję, że ktoś wymyśli coś lepszego. RE: Umiejętności w oknie statusu. - Revlis - 26-08-15 23:49 Jeśli skill ma być, ale nie może być używany przez bohatera to proponuję zrobić tak jak Yoro radzi. Inna sprawa jeśli ma być niewidoczny w menu (można ukryć umiejętności za pomocą skryptu, przez co w menu nie będą widoczne). Tylko że nie rozwiąże to sprawy informacji o posiadanych umiejętnościach w opcji statusu - bez grzebania w kodzie się nie obejdzie. Link do skryptu (na wszelki wypadek): http://rmrk.net/index.php?topic=40169.0 Albo: Jeśli umiejętności pasywnych jest dużo i zajmowałyby one dużo miejsca na liście skili bohaterów, można by stworzyć po jednej umiejętności dla każdego bohatera - do której przypisane byłoby zdarzenie typowe (wiadomość) pokazujące listę nauczonych umiejętności pasywnych za pomocą zmiennych (skoro i tak nie można będzie ich używać, to równie dobrze mogą to być zmienne zamiast prawdziwych skili). RE: Umiejętności w oknie statusu. - ADI - 27-08-15 02:31 Mówisz że na RUBY się nie znasz, warto ogarnąć najmniejsze podstawy (są poradniki na Twierdzy chociażby). Jeżeli te skille maja tylko być, i nie będą się zmieniać w czasie gry, to zawsze można edytować tę jedną ramkę, postawić warunek (bohater ten czy ten) i użyć zwykłego tekstu który będzie wyświetlany w tym oknie, ew. skorzystać z graficznej opcji (za pomocą obrazków, na których mogą być i symbole i sam tekst) lub zrobić tak jak już zostało napisane. RE: Umiejętności w oknie statusu. - Mateusz SSJ8 - 29-08-15 10:37 To proste, Aruka. Zwiększ wartość argumentu "height" w "Bitmap.new" w "Windows_Status" i zadbaj w "Scene_Status" o możliwość przewijania zawartości okna. To jedna z możliwości rozwiązania problemu, z którym NAJPIERW musisz sobie poradzić, jako, że nie pomogę ci, dopóki nie rozwiążesz tego problemu. Więc daj znać, jak rozwiążesz. Dopiero wtedy możesz liczyć na pomoc z problemem, o rozwiązanie którego pytasz. |