![]() |
|
[VX] Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Wstawianie imienia do dialogu (sic!) (/Thread-VX-Wstawianie-imienia-do-dialogu-sic) |
Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - ZeroStrider - 01-09-15 12:29 Z góry przepraszam, że pytam o taką głupotę, ale kompletnie nigdzie nie mogę tego znaleźć. RPG Makerem VX bawiłem się z rok temu i zapomniałem co wpisać w wypowiedzi by postać wypowiedziała imię wybranego bohatera. Pamiętam, że na pewno było to coś z np. [001] ale nie pamiętam dokładnie. Jak tylko otrzymam odpowiedź, post wyrzucę żeby nie zaśmiecać forum, z góry dziękuję! EDIT: Już mam, proszę o usunięcie posta i przepraszam za problem. RE: Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - Yoroiookami - 01-09-15 13:50 Tak tylko chciałem dodać, że kliknięcie F1 przy pisaniu wiadomości zwykle wyświetla wszystkie opcje. RE: Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - ZeroStrider - 01-09-15 15:20 "Brak tematów Pomocy skojarzonych z tym elementem" RE: Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - Mateusz SSJ8 - 01-09-15 16:10 Reptile i jego roboty instrukcja do RPG Makera VX. Małe pytanie, ZeroStrider. Próbowałeś w miejscu, gdzie ma paść imię bohatera numer 1, wprowadzić "\n[1]"? W RPG Makerze XP widać podpowiedzi przy komendzie "Wiadomość" i właśnie to figuruje. RE: Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - Revlis - 01-09-15 16:12 Masz oryginalną wersję programu? Mi wyskakuje to samo (bo jestem brudnym piratem Spoiler: (Otwórz) RE: Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - Mateusz SSJ8 - 01-09-15 17:18 W jakim RPG Makerze pracujesz, Revlis? Kolory czcionek w RPG Makerach 2000, 2003 i VX (+Ace) są wczytywane ze skórki okna. RE: Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - Revlis - 01-09-15 17:22 W VX - jak w profilu. Mówiłem o komendach, nie kolorach. Ale dzięki za informację, może kiedyś się przyda. Może. RE: Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - RGR7 - 21-09-15 21:38 Revlis, czy te komendy działają na XP? (Nie mogę teraz sprawdzić, a bardzo chciałbym wiedzieć, czy moje wyobrażenia o potencjalnych ich wykorzystaniu, w ogóle mają podstawy by istnieć ;p) RE: Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - Revlis - 21-09-15 22:00 Te komendy działały już w 2k3 więc powinny też działać dla każdej nowszej wersji. Ale wydaje mi się że w XP zamiast symbolu $ do pokazania ilości złota używa się litery g. RE: Wstawianie imienia do dialogu (sic!) - Mateusz SSJ8 - 22-09-15 08:16 Cytat:czy te komendy działają na XP? W RPG Makerze XP standardowo działają TYLKO następujące kody w tekście wiadomości: \n[n] - imię bohatera o numerze n w Bazie Danych \g - ilość pieniędzy (nie używaj,jeśli masz więcej, niż 1 rodzaj) \v[n] - wartość zmiennej o numerze n \c[n] - zmiana koloru. Możesz jednak w miarę możliwości dopisać w skrypcie kolejne. Jeśli potrzebujesz. Możesz nawet wywoływać fragment tekstu jako skrypt. W standardzie XP masz TYLKO 8 kolorów tekstu wiadomości i wszystkie są zdefiniowane w skrypcie. Istnieje jednak możliwość zaprogramowania okien w grze, żeby pobierały kolor z piksela skórki. Nie ma nawet potrzeby usuwać tych strzałek, ani powiększać rozmiaru grafiki. |