[VX / VXAce] [Prośba poprawienia skryptu]Brak save w menu i chodzenie na ukos. - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX / VXAce] [Prośba poprawienia skryptu]Brak save w menu i chodzenie na ukos. - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX / VXAce] [Prośba poprawienia skryptu]Brak save w menu i chodzenie na ukos. (/Thread-VX-VXAce-Pro%C5%9Bba-poprawienia-skryptu-Brak-save-w-menu-i-chodzenie-na-ukos)

[Prośba poprawienia skryptu]Brak save w menu i chodzenie na ukos. - Pan Cube - 08-06-13 13:20

Witam, mam taki problem ze skryptami.
Pierwszy skrypt to chodzenie na ukos, działa mi on tylko w wersji VX.
Problem jest w tym, gdy odpalam grę, nie wywala błędu, tylko jak wchodzę odrazu do gry, nie mogę się ruszać.
O to ten skrypt:
Spoiler: (Otwórz)
W razie jak by to pomogło, to daję obrazek wszystkich skryptów:
[Obrazek: 4e5055c0bcaca032m.png]

Drugi skrypt to Brak ikonki save w menu.
Problem występuje tylko w VX Ace.
O to skrypt:
Spoiler: (Otwórz)
Na VX działa normalnie.
Zmieniłem trochę, a mianowicie linijki które niby są błędne:
7 linijka:
Było "class Scene_Menu < Scene_Base"
Teraz jest "class Scene_Menu < Scene_MenuBase"

Linijka 117:
Było "class Scene_End < Scene_Base"
Teraz jest "class Scene_End < Scene_MenuBase"

Nie wiem czy to coś pomaga, ale w tym momencie grę można odpalić.
Kiedy tylko kliknę w czasie gry kliknę X lub Esc, wywala błąd, że w linijce piętnastej jest coś źle napisane, o to błąd:
[Obrazek: 1c020f58c29c08c9med.jpg]
Proszę o pomoc, może Ayene wie co zrobić?

RE: [Prośba poprawienia skryptu]Brak save w menu i chodzenie na ukos. - Avara - 08-06-13 13:27

Skrypty umieszczaj w tagach "code"
Kod:
To coś takiego. Dzięki temu w kodzie skryptu nie robi się bałagan ;)
Co do problemu z brakiem możliwości poruszania się, to może masz ustawione na pierwszej mapie jakieś zdarzenie ustawione na "autostart" lub źle zaznaczyłeś możliwość poruszania się w tilesecie (X i O).

RE: [Prośba poprawienia skryptu]Brak save w menu i chodzenie na ukos. - Ayene - 08-06-13 13:29

Z tego co zrozumiałam wrzucasz powyższe skrypty do VX Ace.
Skrypty do VX nie są kompatybilne z VX Ace.
Skorzystaj z tego skryptu na chodzenie w 8 kierunkach :arrow: http://www.rpgmakervxace.net/topic/269-8-dir-move/

Co do skryptu na usunięcie zapisu w menu...
Wrzuć poniższy skrypt nad Main:
Kod:
class Window_MenuCommand < Window_Command
  def make_command_list
    add_main_commands
    add_formation_command
    add_original_commands
    add_game_end_command
  end
end

RE: [Prośba poprawienia skryptu]Brak save w menu i chodzenie na ukos. - Pan Cube - 08-06-13 13:43

Chodzenie na ukos nie wrzucam do VX ace, ale się przyda ten co dałaś :)
Problem nadal występuje z drugim skryptem:
[Obrazek: 1c020f58c29c08c9med.jpg]
Nie wiem o co chodzi, ale ten kod co dałaś, to mam wrzucić do skryptu oddzielnego czy z tym skryptem?

Mój błąd, wystarczyło usunąć tamten skrypt. :)

RE: [Prośba poprawienia skryptu]Brak save w menu i chodzenie na ukos. - Pan Cube - 10-06-13 14:58

Nie wiem co się stało, ale usunąłem skrypt na chodzenie na ukos, i wszedłem w grę testową, spróbowałem pochodzić na ukos, i mogłem! Nie wiem, jakim cudem, ale dobra smiles Temat do usunięcia/zablokowania.