![]() |
|
[XP] Problem z Wczytywaniem - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Problem z Wczytywaniem (/Thread-XP-Problem-z-Wczytywaniem) Strony: 1 2 |
Problem z Wczytywaniem - Homer Simpson - 11-10-15 16:56 Mam problem z wczytywaniem. SS: RE: Problem z Wczytywaniem - Mateusz SSJ8 - 11-10-15 20:53 Grzebiesz w skrypcie, a nie wiesz, co jest od czego. Z domyślnym skryptem na ekran tytułowy opcja "Wczytaj grę" powinna być zaznaczona jako możliwa do wybrania. Jeśli tak nie jest, to znaczy,że coś zepsułeś. RE: Problem z Wczytywaniem - Homer Simpson - 12-10-15 14:37 Nie bawiłem się skryptami Stworzyłem nowy projekt zapisałem i nie mogłem wczytać w menu głównym a w menu w grze mogłem. a Tu jest cały skrypt Scene_Load ( Originalny ) #============================================================================== # ■ Scene_Load #------------------------------------------------------------------------------ # ロード画面の処理を行うクラスです。 #============================================================================== class Scene_Load < Scene_File #-------------------------------------------------------------------------- # ● オブジェクト初期化 #-------------------------------------------------------------------------- def initialize # テンポラリオブジェクトを再作成 $game_temp = Game_Temp.new # タイムスタンプが最新のファイルを選択 $game_temp.last_file_index = 0 latest_time = Time.at(0) for i in 0..3 filename = make_filename(i) if FileTest.exist?(filename) file = File.open(filename, "r") if file.mtime > latest_time latest_time = file.mtime $game_temp.last_file_index = i end file.close end end super("Który plik wczytać ?") end #-------------------------------------------------------------------------- # ● 決定時の処理 #-------------------------------------------------------------------------- def on_decision(filename) # ファイルが存在しない場合 unless FileTest.exist?(filename) # ブザー SE を演奏 $game_system.se_play($data_system.buzzer_se) return end # ロード SE を演奏 $game_system.se_play($data_system.load_se) # セーブデータの書き込み file = File.open(filename, "rb") read_save_data(file) file.close # BGM、BGS を復帰 $game_system.bgm_play($game_system.playing_bgm) $game_system.bgs_play($game_system.playing_bgs) # マップを更新 (並列イベント実行) $game_map.update # マップ画面に切り替え $scene = Scene_Map.new end #-------------------------------------------------------------------------- # ● キャンセル時の処理 #-------------------------------------------------------------------------- def on_cancel # キャンセル SE を演奏 $game_system.se_play($data_system.cancel_se) # タイトル画面に切り替え $scene = Scene_Title.new end #-------------------------------------------------------------------------- # ● セーブデータの読み込み # file : 読み込み用ファイルオブジェクト (オープン済み) #-------------------------------------------------------------------------- def read_save_data(file) # セーブファイル描画用のキャラクターデータを読み込む characters = Marshal.load(file) # プレイ時間計測用のフレームカウントを読み込む Graphics.frame_count = Marshal.load(file) # 各種ゲームオブジェクトを読み込む $game_system = Marshal.load(file) $game_switches = Marshal.load(file) $game_variables = Marshal.load(file) $game_self_switches = Marshal.load(file) $game_screen = Marshal.load(file) $game_actors = Marshal.load(file) $game_party = Marshal.load(file) $game_troop = Marshal.load(file) $game_map = Marshal.load(file) $game_player = Marshal.load(file) # マジックナンバーがセーブ時と異なる場合 # (エディタで編集が加えられている場合) if $game_system.magic_number != $data_system.magic_number # マップをリロード $game_map.setup($game_map.map_id) $game_player.center($game_player.x, $game_player.y) end # パーティメンバーをリフレッシュ $game_party.refresh end end RE: Problem z Wczytywaniem - Mateusz SSJ8 - 13-10-15 15:36 Funkcja "make_filename" jest w "Scene_File". Upewnij się, że plik tam wspomniany jest taki sam, jak szukany przez ekran tytułowy. RE: Problem z Wczytywaniem - Homer Simpson - 13-10-15 17:04 Tak mam w Scene_File def make_filename(file_index) return "Save#{file_index + 1}.sav" end end RE: Problem z Wczytywaniem - Mateusz SSJ8 - 13-10-15 21:50 A jaki jest plik wspomniany w "FileTest.exist" w "Scene_Title"? RE: Problem z Wczytywaniem - Homer Simpson - 14-10-15 15:09 Tak jest: if FileTest.exist?("Save#{i+1}.sav") @continue_enabled = true end end RE: Problem z Wczytywaniem - Mateusz SSJ8 - 15-10-15 21:27 Ile razy wcześniej już skłamałeś? Bo po trzynastym kłamstwie ciężar twojego nosa powinien podobno złamać ci kark. Skoro nic nie zmieniałeś, to nie ma prawa nie działać. Jeśli to ty, X-Tech, to wynoś się stąd, zanim powiem o tobie administracji. RE: Problem z Wczytywaniem - helio108 - 15-10-15 23:23 Mateusz SSJ8 napisał(a):Jeśli to ty, X-Tech, to wynoś się stąd, zanim powiem o tobie administracji.Nie no Mati to już paranoja! Ty wszędzie widzisz xtecha. Ja rozumiem kogoś nie lubić ale żeby startować do co drugiej osoby ze jest xtechem /Wygaszacz RE: Problem z Wczytywaniem - Homer Simpson - 19-10-15 19:08 Ludzie nie jestem żadnym "X-Tech'em". Jestem nowy w RPG MAKER XP. I nie wiem jak to zrobić. Bo mam wczytywanie już zablokowanie od początku i później. Nic nie zmieniałem. Mam teraz oryginalny skrypt. |