![]() |
|
[VXAce] Napisy końcowe w zdarzeniu. - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Skrypty (/Forum-Skrypty) +---- Dział: Zdarzeniowe (/Forum-Zdarzeniowe) +---- Wątek: [VXAce] Napisy końcowe w zdarzeniu. (/Thread-VXAce-Napisy-ko%C5%84cowe-w-zdarzeniu) |
Napisy końcowe w zdarzeniu. - Pan Cube - 13-06-13 08:36 Witam, ostatnio bawiłem się zdarzeniami w VX ace i przypadkiem stworzyłem napisy końcowe w zdarzeniu! Nie potrzeba skryptu, można zrobić to tak: 1.Wchodzimy w typowe zdarzenia. 2.Tworzymy nowe typowe zdarzenie. 3.Wstawiamy przewijaną wiadomość. 4.Wpisujemy w niej dane napisy końcowe, wybieramy szybkość przewijania napisów, lub tę szybkość wyłączamy. 5.Zaznaczamy to zdarzenie jako równoległe zdarzenie. 6.Ustawiamy przełącznik byle jaki. Wszystko co zrobiłem powyżej tak wygląda: Spoiler: (Otwórz) 7.Te zdarzenie ustawiamy jako odpalacz tych napisów końcowych, wystarczy że wstawimy zmień przełącznik na ten przełącznik jaki jest wymagany do włączenia stworzonego wcześniej typowego zdarzenia. 8.Testujemy. Jak to teraz wygląda: Spoiler: (Otwórz) 9.1.Wstawiamy do typowego zdarzenia po napisach końcowych "Przejdź do ekranu tytułowego" Można jeszcze w typowym zdarzeniu żeby postacie chodziły w czasie trwania napisów końcowych, ale o tym w następnej części. Plusy: Można pisać wieloma kolorami ( \c[cyfra koloru] ), nie musi to być obrazek jak w napisach końcowych w skrypcie tylko że np. bohater wraca do domu po ciężkej wojnie. Dobra, Nie trzeba było w zdarzeniu przejścia do ekranu tytułowego tylko w tym typowym zdarzeniu :) RE: Napisy końcowe w zdarzeniu. - SaE - 15-06-13 18:24 Ha! A co z wyśrodkowaniem napisów? ^^ RE: Napisy końcowe w zdarzeniu. - Mateusz SSJ8 - 16-06-13 07:58 Uwaga słuszna, SaE. Co to za niewyśrodkowane napisy końcowe? Lepiej już zrobić to w skrypcie, żeby mieć nad tym pełną kontrolę. RE: Napisy końcowe w zdarzeniu. - Pan Cube - 16-06-13 08:59 Dla mnie one są dobre. Nieważne czy wyśrodkowane napisy czy nie, dla mnie to nie jest ważne RE: Napisy końcowe w zdarzeniu. - Ayene - 16-06-13 16:37 A nie można jakoś wyśrodkować napisów spacjami? RE: Napisy końcowe w zdarzeniu. - Pan Cube - 18-06-13 08:34 Można, ale po co? Ja tam wolę jak są po lewej RE: Napisy końcowe w zdarzeniu. - Rave - 07-08-13 12:47 Ja mam skrypt na wyśrodkowane napisy, zaraz zapodam. --- Prosz, nawet napisane przez Ayene (pewnie zapomniała): Kod: # by AyeneJak zwykle, wklejka nad Main. P.S.: Nie wiem czy będzie w standardowej rozdzielczości działać, ja sobie 640x480 ustawiłem. |