![]() |
|
[VX / VXAce] Zmienne podczas walki? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX / VXAce] Zmienne podczas walki? (/Thread-VX-VXAce-Zmienne-podczas-walki) |
Zmienne podczas walki? - Yoroiookami - 13-11-15 16:14 ![]() Nie wie ktoś może, dlaczego VX Ace jest taki wredny w stosunku do zmiennych podczas walki i jak to naprawić? Bo to dosyć ważne, kiedy chcemy np. ustawić żeby przeciwnik zawsze miał więcej DEF od gracza, jak na obrazku powyżej. RE: Zmienne podczas walki? - Revlis - 13-11-15 19:00 Nie mam przed sobą Ace więc nie pamiętam czy jest tam taka opcja czy nie, ale wydaje mi się że aby zmienna def. potwora odpowiadała zmiennej def. gracza, wystarczy po pokazanym na twoim s.s. warunku dodać komendę: Variable (0003) - Def. Potwora Operation - Set Variable (0002) - Def. Gracza Takie coś: ![]() I dopiero pod tym dołożyć określonemu potworowi def. Ewentualnie jeśli to nie też nie zadziała, można by zmieniać statystyki bezpośrednio podczas walki za pomocą skryptu. RE: Zmienne podczas walki? - Yoroiookami - 13-11-15 19:19 Najwyraźniej zmienne działają, tylko z warunkami coś nie tak. Zrobiłem tak i działa. Także dziękuję.
RE: Zmienne podczas walki? - Mateusz SSJ8 - 13-11-15 19:40 A w 2014 roku na tym forum działał jeden robot, który zapewne dlatego hejtował RPG Makery XP i nowsze, że nie umiał w nich tworzyć gier i nie chciał się tego uczyć. Używanie zmiennych przechowywanych w klasie "Game_Variables" do zmiany statystyk postaci nie wypali. Musisz bezpośrednio odwołać się do statystyki, którą chcesz zmienić. Ponieważ w standardzie RPG Makera VX Ace nie da się tego zrobić, będziesz musiał użyć komendy "Wywołaj skrypt" Dlatego upewnij się, że odczyt i zapis obrony są możliwe. Standardowe indeksy "param" to "3" dla obrony fizycznej i "5" dla obrony magicznej. RE: Zmienne podczas walki? - Yoroiookami - 13-11-15 19:44 Dzięki Mateusz, nie wiem czy wszystko zrozumiałem, ale spróbuję. |