![]() |
|
[VXAce] Falcao Pearl ABS liquid V3 - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] Falcao Pearl ABS liquid V3 (/Thread-VXAce-Falcao-Pearl-ABS-liquid-V3) Strony: 1 2 |
Falcao Pearl ABS liquid V3 - Hobar - 30-11-15 23:11 Witam, ma problem z tym że systemem zrobiłem z bronią wszytko jak było w bazie danych problemem jest właśnie uzycie po wcisnieciu przycisku by wymachiwał mieczem wywaliło błąd: "Script 'p1' line 123: NoMethodError occurred. indefined method 'tool_data' for nil:NilClass" Nie wiem o co kaman jak zaglądnąłem do skryptu było wszystko ok a w przypadku stworzonego stworka to jest: "script 'Game_cahracter' line 179:NomethodError occurred. indefinded method 'tool_data' for nil:NilClass' Czy mogę liczyć na pomoc z tym skryptem ? RE: Falcao Pearl ABS liquid V3 - Ayene - 30-11-15 23:13 Możesz zrobić demo błędu, zhostować i wysłać na PW albo wkleić w temacie? RE: Falcao Pearl ABS liquid V3 - Hobar - 30-11-15 23:31 http://www.filedropper.com/project2 Oto link z demem RE: Falcao Pearl ABS liquid V3 - Ayene - 30-11-15 23:56 Masz źle zadeklarowany ostatni tag w broni: Kod: Tool Combo Tool = weapon, 63, 35, jumpOdwołujesz się do broni, która nie istnieje. Jeśli chcesz w ogóle wyłączyć ten parametr, wpisz po prostu 'nil': Kod: Tool Combo Tool = nilRE: Falcao Pearl ABS liquid V3 - Hobar - 01-12-15 00:07 A co w przypadku stworka ? co jest przyczyną tego błędu ? RE: Falcao Pearl ABS liquid V3 - Ayene - 01-12-15 00:21 Potworowi aktywujesz "movement route" i podajesz w nim również id broni, która nie jest ustawiona jak powyżej lub nie ma w ogóle tagów. RE: Falcao Pearl ABS liquid V3 - Hobar - 01-12-15 22:12 Czyli jak to powinno być bo nie rozumiem... gdzie powinienen pierwsze wejść i jak wyłączyć ruszanie ekranem podczas zabicia stworka ? RE: Falcao Pearl ABS liquid V3 - Ayene - 02-12-15 00:27 Teraz to ja nie rozumiem. A co ma do tego ruszanie ekranem podczas zabicia stworka? Musisz wejść do zdarzenia z bestią, wejść w ustawienia jej poruszania obok zdjęcia i tam wyrzucić albo zmienić deklarację użycia broni na taką, którą masz prawidłowo opisaną w tagach w bazie danych (20, czy ile ich tam jest). RE: Falcao Pearl ABS liquid V3 - Hobar - 02-12-15 18:23 No bo jak atakuje stworka to przy jakimś tam uderzeniu ekran sie trzęsie nie wiem czy mnie rozumiesz Ayene RE: Falcao Pearl ABS liquid V3 - Ayene - 02-12-15 21:51 Aby wyrzucić ruszanie ekranem wejdź w skrypt A1 i usuń dwie linijki (1307, 1321): Kod: $game_map.screen.start_shake(7, 4, 20) |