![]() |
|
[XP] Sprzedaż po różnych cenach - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Sprzedaż po różnych cenach (/Thread-XP-Sprzeda%C5%BC-po-r%C3%B3%C5%BCnych-cenach) |
Sprzedaż po różnych cenach - Glorion - 12-12-15 20:23 Witam! Mam następujący problem:chciałbym, by u niektórych sprzedawców mógł kupić dany przedmiot za taniej niż u innych, ale żeby był to ten sam przedmiot (dosłownie, w bazie danych w tym samym miejscu). Normalnie dałbym po prostu inny przedmiot, z takim samym wyglądem, nazwą oraz właściwościami, ale inną ceną, ale jest pewien problem. Gdy bohater kupi produkt taniej niż normalnie (np. miecz za 80 zł, zamiast za 100) u kupca A, a następnie chce go sprzedać u kupca B, który sprzedaje ten miecz za 100 zł, powinien dostać połowę tej ceny, czyli 50 zł, ale że przedmiot na w bazie danych cenę 80 zł, to sprzeda go za 40. Będę wdzięczny, jeśli ktoś da mi sposób na ominięcie tego. RE: Sprzedaż po różnych cenach - Yoroiookami - 12-12-15 20:48 Mam w głowie jeden sposób, ale bardzo czasochłonny do zrobienia. Powiedzmy że masz dwa przedmioty: Jabłko A Jabłko B U jednego handlarza możesz kupić Jabłka A za 40 monet, a u drugiego handlarza możesz kupić Jabłka B za 30 monet. W zdarzeniu obu handlarzy przypisujesz odpowiednie jabłka do zmiennej i "konwertujesz" na drugi rodzaj jabłek. Czyli np. Jeżeli masz 3 Jabłka A i idziesz do drugiego handlarze sprzedającego Jabłka B, zmienna zapamięta że masz 3 Jabłka A i zamieni ci je na 3 Jabłka B. Jeżeli opuścisz sklep bez sprzedawania Jabłek A(zamienionych w B) i pójdziesz do pierwszego handlarza, on ci przekonwertuje te 3 (i jeżeli masz, to pozostałe) z powrotem na Jabłka A. Czasochłonne, ale powinno działać. Alternatywą jest skrypt. RE: Sprzedaż po różnych cenach - Glorion - 12-12-15 23:46 Dzięki za danie sposobu, w ostateczności go użyję, ale jak sam napisałeś jest on dość czasochłonny, a w szczególności, jeśli chcę dać kilka produktów o różnych cenach, które są jeszcze w innej cenie u ponad 2 handlarzy. Nie mniej jednak wielkie dzięki za pomoc. Jeśli ktoś zna/ma/chce napisać taki skrypt, to na pewno będę wdzięczny za wrzucenie :D RE: Sprzedaż po różnych cenach - ShiroĒsu - 13-12-15 00:36 Mógłbyś też stworzyć system sklepu od podstaw, wtedy nie byłoby takich problemów. Jeżeli chcesz pokombinuję trochę i napiszę poradnik jak stworzyć takie cuś. RE: Sprzedaż po różnych cenach - Adrapnikram - 13-12-15 11:21 Zamień linijkę 249 na tą: @number_window.set(@item, max, @item.price / $podzielna) Zamień linijkę 309 na tą: $game_party.gain_gold(@number_window.number * (@item.price / $podzielna)) I za każdym razem gdy chcesz, aby towary były tańsze podnoś wartość podzielnej przez opcję wywołaj skrypt (ostatnia opcja w zdarzeniach). W tej opcji musisz wpisać: $podzielna = 3 Taki zapis sprawia, że cena sprzedawanego towaru będzie podzielona przez 3 (standardowo jest dzielona przez 2). Trzeba będzie ustawić przy każdym handlarzu przez ile dzielić oczywiście, zanim postawi się sklep. RE: Sprzedaż po różnych cenach - Glorion - 13-12-15 13:50 Wielkie dzięki Adrapnikram! Mam tylko 1 pytanie, w którym skrypcie, w edytorze skryptów, mam to zamienić? Bo nie mogę znaleźć 249 i 309 linijki w żadnej zakładce dotyczącej sklepów. RE: Sprzedaż po różnych cenach - Adrapnikram - 13-12-15 14:40 Scene_Shop Jakby coś nie działało to daj znać, sprawdzę dokładnie i podeślę cały skrypt ;D RE: Sprzedaż po różnych cenach - Glorion - 13-12-15 17:09 Działa dobrze :) Jeszcze raz wielkie dzięki. RE: Sprzedaż po różnych cenach - Glorion - 06-05-17 19:10 Witam! Mam pytanie podobne do tego pierwszego, z tego powodu też nie chciałem tworzyć nowego tematu, by nie zaśmiecać forum. A mianowicie, czy może mi ktoś powiedzieć, jak zrobić, byśmy kupowali towary u danego handlarza po innej cenie od całej reszty (np. 2 razy drożej)? Chciałem zrobić to na schemacie do od Adrapnikrama odnoszącego się do sprzedaży, niezbyt mi się to udało. Będę wdzięczny za każdą pomoc. |