![]() |
|
[XP] Zmiana Koloru - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Zmiana Koloru (/Thread-XP-Zmiana-Koloru) |
Zmiana Koloru - Glorion - 14-12-15 23:24 Witam. Mam taki skrypt na zmianę koloru nazwy przedmiotu z tego miejsca: http://forum.chaos-project.com/index.php?topic=8276.0 Niestety nie za bardzo orientuję się jak go użyć RE: Zmiana Koloru - Revlis - 14-12-15 23:41 W database swojej gry (zasobach) powinieneś mieć dostęp do niewielkiego okienka o nazwie notes (notatki) przyporządkowaną do każdego przedmiotu, broni lub zbroi. W oknie takiej notatki do wybranego obiektu wystarczy wpisać: \qty[X] Gdzie X odpowiada za rzadkość przedmiotu, a co za tym idzie za kolor jego nazwy. Skrypt posiada cztery stopnie rzadkości: 1. common 2. rare 3. epic 4. awesome Ich nazwy i kolory które są do nich przyporządkowane możesz zmienić w skrypcie. RE: Zmiana Koloru - Venesard - 15-12-15 08:15 @Revlis, makery ci się pomyliły ;) Tak wygląda database w XP: Spoiler: (Otwórz) RE: Zmiana Koloru - Mateusz SSJ8 - 15-12-15 11:07 Swoją drogą, skoro Revlis już wspomniał o oknie notatek z RPG Makera VX Ace, to wydaje mi się, że w RPG Makerze VX Ace standardowo wystarczy w polu nazwy przedmiotu wpisać "\c[n]" przed samą nazwą przedmiotu, żeby zmienić jego kolor. W skrypcie jest tam jedna funkcja wprowadzająca tekst litera po literze. Gdyby z RPG Makera VX Ace przenieść do RPG Makera XP tę jedną funkcję plus wszystkie, do których ona się odwołuje, a następnie odwołać się do niej w "draw_item_name", zamiast odwoływać się do "self.contents.draw_text", to myślę, że RPG Maker XP dałby radę obsługiwać kolorowe nazwy, jak to RPG Maker VX Ace ma na starcie. RE: Zmiana Koloru - Revlis - 15-12-15 12:04 Venesard napisał(a):@Revlis, makery ci się pomyliły ;) Faktycznie :d Nawet nie zauważyłem. RE: Zmiana Koloru - Glorion - 15-12-15 15:11 Wielkie dzięki Venesard . A tak swoją drogą, to skin bazy danych z twojej gry RE: Zmiana Koloru - Venesard - 15-12-15 18:00 Swoją drogą tak, z mojej gry :) RE: Zmiana Koloru - Glorion - 15-12-15 19:56 Widać po innych nazwach broni |