[XP] Problem w RPG Maker XP - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] Problem w RPG Maker XP - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [XP] Problem w RPG Maker XP (/Thread-XP-Problem-w-RPG-Maker-XP)

Strony: 1 2

Problem w RPG Maker XP - fredneses - 22-12-15 23:37

Ulepszam moje spolsczenie do Ao Oni, niestety coś się popsuło ze skryptami i po podniesieniu z ziemi przedmiotu (kawałka talerza), pojawia się okienko z tekstem o zapalniczce cały czas. Jakby ktoś umiał to naprawić to podeśle dane.
http://pl.tinypic.com/r/s17x8y/9

RE: Problem w RPG Maker XP - Mateusz SSJ8 - 23-12-15 10:03

Gdzie w skryptach "Ao Oni" masz odwołanie do tekstu brzmiącego "Nie zapali się"? Czy jest ono w Edytorze skryptów, czy w zdarzeniu?

RE: Problem w RPG Maker XP - fredneses - 23-12-15 11:46

Z tego co widzę jest to w CommonEvents. Jest cała zakładeczka odnosząca się do zapalniczki, i podpalaniu świec.

RE: Problem w RPG Maker XP - fredneses - 23-12-15 14:21

Jakbyś mógł naprawić to co nie działa to byłbym wdzięczny bo po wrzuceniu oryginalnego CommonEvents.rxdata chwilę to dobrze działało ale potem chciałem ponaprawiać dialogues.txt i znowu to samo..

RE: Problem w RPG Maker XP - Kosmik123 - 23-12-15 15:55

Zapewne włączył się jakiś przełącznik odpowiedzialny za zapalniczkę. Sprawdź który to przełącznik i poszukaj w skrypcie komendy, która go włącza - $game_switches[numer przełącznika]. Łatwiej by było gdybyś udostępnił skrypt.

RE: Problem w RPG Maker XP - fredneses - 23-12-15 16:15

Mogę go tu po prostu wkleić czy wrzucić plik na stronę hostująca? Bo ja to się w ogóle nie znam na skryptach (na razie hehe)

RE: Problem w RPG Maker XP - Mateusz SSJ8 - 23-12-15 20:18

No i problem rozwiązany. Winne całego zamieszania jest Typowe zdarzenie funkcjonujące jako równoległe. Po prostu weź usuń to zdarzenie lub zmień przełącznik, który je włącza, na inny.

RE: Problem w RPG Maker XP - fredneses - 23-12-15 20:52

A dobra usunąłem to

nikt się nie zorientuje

RE: Problem w RPG Maker XP - fredneses - 24-12-15 12:49

[Obrazek: oJxWFY4.png] dlaczego ja?

RE: Problem w RPG Maker XP - Mateusz SSJ8 - 24-12-15 14:33

Co masz w linijce 50 "Game_Map"?