[Dowolny] [MV] Współpraca w zespole - Wersja do druku
Ultima Forum
[Dowolny] [MV] Współpraca w zespole - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [Dowolny] [MV] Współpraca w zespole (/Thread-Dowolny-MV-Wsp%C3%B3%C5%82praca-w-zespole)

Strony: 1 2

[MV] Współpraca w zespole - RATISOFT - 15-01-16 22:03

Witam,

Od pewnego czasu zastanawiam się nad współpracą w zakresie projektowania gier za pomocą RPG Maker MV. Myślę, że dużo łatwiej byłoby coś osiągnąć wspólnymi siłami. Chciałbym aby nasz team był złożony z maksymalnie 5 osób (optymalnie pełnoletnich ;)).

Strategia rozwoju: w pierwszym roku współpracy chciałbym, aby zespół koncentrował się na mało skomplikowanych produkcjach na przeglądarki lub urządzenia mobilne. Czyli celem byłoby stworzenie jak największej ilości (grywalnych) produkcji w celu poznania możliwości i poprawienia zgrania zespołu. Oczywiście wszyscy będziemy tutaj "wolontariuszami" ale niewykluczone, że w przyszłości się to zmieni. Jestem zdania, że należy zaczynać małymi kroczkami, a na większe przyjdzie czas :) Z uwagi na to, że większość projektów będzie publikowana w języku angielskim jakieś podstawy warto znać ;) Oczywiście nie wykluczam w przyszłości projektów wielojęzycznych.

Narzędzia:
- RPG Maker MV (Oczywiście must-have)
- JIRA (platforma do zarządzania projektami)
- Git (zarządzanie wersjami)
- komunikacja (jestem otwarty na propozycje)

Obecny projekt:
Idle/Clicker przeznaczony na przeglądarki.
W rozdzielczości: 1280×720
Ukończony w: ~55%
Screen:

[Obrazek: clicker.png]

Tak więc osoby, które są zdecydowane na współprace zapraszam na priv. Jeżeli macie jakieś pytania/wątpliwości to śmiało zapraszam do dyskusji w tym temacie. Chciałbym ruszyć z projektem od Lutego i mam nadzieję, że do tego czasu znajdzie się choć jeden chętny do współpracy :)

Pozdrawiam

RE: [MV] Współpraca w zespole - Amelanduil - 16-01-16 09:15

Chyba rozgryzłem problem zakładania teamów: robicie to z łapanki.
Posiedźcie trochę na scenie, po prostu bądźcie. Nie nastawiajcie się na siłę na to, żeby zgarnąć ekipę. Prędzej czy później wyrobicie sobie jakieś scenowe relacje, by zaczynać projekty na "co-op". Mówię z doświadczenia.

A z pytaniami o MV polecam się wstrzymać dopóki nie będzie go na jakimś bundlu czy czymś, co go bardziej uprzystępni :P

No i poza tym, co do samego posta autora, te wszystkie "plany", "strategie", "założenia" stawiają was w świetle bycia typowym januszem biznesu xD

RE: [MV] Współpraca w zespole - RATISOFT - 16-01-16 10:10

No może nie wyraziłem się zbyt jasno ale to absolutnie nie jest łapanka :) zgłoszenie chęci współpracy nie oznacza jednoznacznie przyjęcia do teamu. Z każdym chętnym zamierzam odbyć rozmowę o aspektach, które dadzą mi obraz z kim mam do czynienia i czy ta osoba pasuje do zespołu i czy to nie jest osoba typu "jaaa, jestem w teamie"...a po dwóch tygodniach "nie chce mi się". Tu nie koniecznie chodzi o doświadczenie w makerze. Wykorzystać można wiele mocnych stron nie związanych z samym makerem, a braki związane z małym doświadczeniem myślę, że po ponad 15 latach (z przerwami) w RMie jestem w stanie wiele rzeczy ludzi nauczyć :)

No cóż, od kiedy prowadzę biznes mam takie, a nie inne podejście...staram się zwiększyć maksymalnie efektywność rzeczy/projektów które robię. W branży RM ma przypiętą tabliczkę "amatorskie produkcje", wiadomo to nie od dziś, a tymczasem program ten daje ogromne możliwości w rękach doświadczonego rm-owca (w szczególności MV, który tak naprawdę otwiera twórcom drzwi do szerokiej publiczności i być może daje możliwość wyjścia poza ramy amatorskich produkcji). Jestem wręcz przekonany, że samemu nie uda mi się to osiągnąć, bo jestem bardziej programistą jak grafikiem i nie dam rady przeskoczyć pewnych graficznych wizji co spowoduje, że moje produkcje zawsze będą sprawiały wrażenie niedokończonych.

Rozumiem, że RM MV to wciąż dość spory wydatek jak na przeciętnego Kowalskiego ale mam nadzieję, że ktoś poza mną jednak go już nabył :)

Poza tym należy pamiętać, że to jaką wartość będziesz mieć na rynku pracy w tej branży to przede wszystkim portfolio. Obecnie portfolio przeważnie ma większą wartość niż studia (co wiem z rozmowy ze znajomymi, którzy rekrutują w branży). Dlatego taki projekt może zaprocentować w przyszłości, bo praca w zespole przy projekcie nawet z takiego makera jest wartościową informacją dla Twojego potencjalnego pracodawcy.

Więc można się bawić makerem, można jednocześnie zdobywać doświadczenie, mieć szanse na powiększenie własnego portfolio i przy tym w przyszłości coś na tym dorobić :) Dlatego te wszystkie "plany", "strategie", "założenia".

RE: [MV] Współpraca w zespole - Kryzz333 - 16-01-16 10:35

Amelowi chodzi o to, że nikt nie zgłosi się i będzie marnował czas na kolesia z 2 postami. I tyle.

A MV z tego co widzę jest wyjątkowo niepopularny i nie widzę powodu aby osoba robiąca gry dla frajdy chciała go kupować.

A żeby wgl. robić komercyjne RMówki z sukcesem to trzeba mieć wizję i coś do zaoferowania przede wszystkim. Z tego co wiem wszyscy twórcy takich gier to samotni strzelcy, mający jedynie ludzi od muzyki, grafik itd.

RE: [MV] Współpraca w zespole - Amelanduil - 16-01-16 10:52

Kryzz333 napisał(a):Amelowi chodzi o to, że nikt nie zgłosi się i będzie marnował czas na kolesia z 2 postami. I tyle.
taa, to też jest to. Ale z tego co się zorientowałem gość jest na gospodzie dość długo, po prostu na ultimie nie miał konta (co na pierwszy rzut oka nie pomaga).

No i poza tym jest też kwestia tego, że na rynek komórkowy się patrzy z lekką wręcz pogardą i nie każdy chce być utożsamiany z robieniem komórkowego shovelware.

RE: [MV] Współpraca w zespole - RATISOFT - 16-01-16 15:00

(16-01-16 10:52)Amelanduil napisał(a):  
Kryzz333 napisał(a):Amelowi chodzi o to, że nikt nie zgłosi się i będzie marnował czas na kolesia z 2 postami. I tyle.
taa, to też jest to. Ale z tego co się zorientowałem gość jest na gospodzie dość długo, po prostu na ultimie nie miał konta (co na pierwszy rzut oka nie pomaga).

No i poza tym jest też kwestia tego, że na rynek komórkowy się patrzy z lekką wręcz pogardą i nie każdy chce być utożsamiany z robieniem komórkowego shovelware.

1. Byłem już kiedyś na Ultimie (http://www.ultimateam.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=1945) ;)

2. Czy ja wiem...ja widzę odwrotną tendencję, rynek komórkowy stał się wręcz ważniejszy niż kiedykolwiek i duże firmy nie mogłyby sobie pozwolić na braki w tym segmencie, bo jest to segment, w którym jest największa liczba potencjalnych odbiorców. Zresztą dla przykładu podaje artykuł, w którym widać jakie są nakłady twórców gier na komórki na reklamy w TV.
http://antyweb.pl/kto-najwiecej-wydaje-na-reklame-gier-w-telewizji-na-pewno-nie-sony-ani-microsoft/

Owszem, produkcje na rynek komórkowy robi się inaczej, stawia się często na cażualizm, by były jak najbardziej przystępne dla szerokiego grona użytkowników. No chyba nie powiecie mi, że żaden z Was nie chciałby być jednym z twórców gry Piano Tiles 2, od której nie mogą oderwać się miliony ludzi :)

RE: [MV] Współpraca w zespole - Amelanduil - 16-01-16 17:08

RATISOFT napisał(a):No chyba nie powiecie mi, że żaden z Was nie chciałby być jednym z twórców gry Piano Tiles 2, od której nie mogą oderwać się miliony ludzi :)
No wyobraź sobie, że nie. Nie chciałbym być dorobkiewiczem żerującym na ludziach, którzy z grami nie mają wiele wspólnego. Wolałbym być bardziej jak Carmack czy Romero i zrobić coś wielkiego, niż skupiać się na małych pierdołkach o których za kilka lat świat zapomni.

Jak na moje, po Magicznej Wieży widać z twojej strony tylko regres, a szkoda :/

RE: [MV] Współpraca w zespole - RATISOFT - 16-01-16 17:46

Rzecz w tym, że w pojedynkę trudno zdobyć wystarczająco doświadczenia, aby osiągnąć sukces jak Carmack czy Romero ;) Na wielkie rzeczy przyjdzie czas i to jest naturalna kolej rzeczy. Nie ma powodu, aby porywać się z motyką na słońce. Każdy by chciał stworzyć wielki hit pokroju 'Gothic' (przykład reprezentatywny na scenie RM-a od lat :P). Nawet wiem jak by to wyglądało...
1. Zbieram ekipę na takiego 'Gothica' w RM-ie (przyjmijmy, że udało mi się zwerbować najzdolniejszych RMowców)
2. Jeden spisuje scenariusz gry (pierdyliard stron), a reszta się z nim zapoznaje w celu wyczucia klimatu gry [czyli około 2 miesiące ^^]
3. Rozpisujemy mechanikę na części pierwsze i występują pierwsze zgrzyty (bo pan X uważa, że przedmioty powinny być predefiniowane, a pan Y uważa, że powinien być to system prefiks - sufiks) [1 miesiąc + opóźnienie 1 tydzień z powodu kłótni i poszukiwanie członka teamu na miejsce tego który odszedł]
4. Grafik zaczyna pracę nad autorskimi grafikami [2-3 miesiące]
5. Po drodze mapper składa lokacje, ale po 473 mapce mu się znudziło i odchodzi [3-4 miesiące]
6. Okazuje się, że większość ma doła, bo gry niby sporo, a jednak nic wielkiego
7. Taki niedokończony projekt ląduje na Gospodę w postaci dema i dostaje w GF-ach 4 głosy ^^

Dlatego ważne jest aby nowy team popracował ze sobą przy mniejszych projektach, które jest w stanie skończyć nawet w tydzień ale SKOŃCZYĆ. Takie małe sukcesy i poznawanie własnych możliwości motywuje do podnoszenia sobie poprzeczki i po roku takich doświadczeń powyższy scenariusz praktycznie nie miałby miejsca, bo organizacja projektu odbywałaby się na tyle sprawnie, by sprostać każdym wymaganiom.

Jaka jest szansa, że ktoś w RM-ie stworzy coś co ludzie zapamiętają na lata? (nie chodzi mi tutaj o ludzi ze sceny RM-a) Moim zdaniem takie doświadczenie w pracy z zespołem przy wykorzystaniu RM-a jest pomostem do pracy przy większych projektach nie-RMowych i jeśli ktokolwiek z Was wiążę swoją przyszłość właśnie z tą branżą nie powinien zamykać się sam ze swoim projektem.

Nie uważam, że nastąpił regres z mojej strony. Magiczna Wieża nauczyła mnie sporo pokory, że mimo szczerych chęci nie jestem twórcą 'all-in-one' i gdybym miał kiedykolwiek kontynuować ten projekt to nigdy sam ponieważ sam wszystkiego nie zrobię tak żeby efekt końcowy był dla mnie satysfakcjonujący.

Po to jest właśnie team i zarówno Carmack jak i Romero o tym również wiedzieli, że sami nie stworzą czegoś wielkiego - potrzebowali zespołu).

RE: [MV] Współpraca w zespole - Amelanduil - 16-01-16 19:18

RATISOFT napisał(a):Jaka jest szansa, że ktoś w RM-ie stworzy coś co ludzie zapamiętają na lata?
To akurat pewien jestem, że wszyscy spodziewają się tej odpowiedzi, ale: To The Moon wyszło w 2011 :P

Kwestia motywacji to ja rozumiem i się zgadzam, ale to nie znaczy, że lepiej jest się zabierać za minigierki i pseudo-gry na komórki. Ale moja perspektywa jest pewnie i tak zakrzywiona, bo od długiego czasu pracuję w teamie i ani mi się widzi stwierdzić, że mi się odechciewa :P

RE: [MV] Współpraca w zespole - Adrapnikram - 16-01-16 21:32

Z drugiej strony kilka osób może popracować nad własnymi projektami, jednocześnie współpracując ze sobą. Jeśli kooperacja będzie dobra to można bardziej i bardziej sobie pomagać, aż wkrótce weźmie się za coś kompletnie wspólnego.