[XP] Teleport - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] Teleport - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [XP] Teleport (/Thread-XP-Teleport)

Teleport - Dakla - 23-01-16 18:00

Witam, zrobiłem sobie by gracz teleportował się na załóżmy mapę nr. 3. Normalnie zrobiłbym to sobie w zdarzeniu na mapie np nr 1 , ale jeśli gracz teleportuje się z różnych map (zakładając 2 map [nr.1 i nr.2]) na tę jedną mapę to łatwiej to zrobić w typowym zdarzeniu. Mam z tym pewien problem, bo o ile pozycję gracza można zapamiętać za pomocą 2 zmiennych ustawionych na pozycję x i y i wywołaniu ich podczas teleportacji gracza to numer mapy nie wiem gdzie w zmiennej można zapisać. Jeśli ktoś wie cokolwiek na ten temat prosiłbym o pomoc.

RE: Teleport - Mateusz SSJ8 - 25-01-16 11:06

Nie kumać skryptów Ruby w RPG Makerze XP to ja rozumiem. Ale żeby pytać na forum o coś tak prostego, jak zmienne? A którą wybrałeś jako tę, do której zapiszesz numer mapy?

RE: Teleport - Yoroiookami - 25-01-16 12:29

Weź Mateusz, nie wszyscy wszystko wiedzą od razu. :grozi:

Zmienną (numer) mapki masz w tym miejscu:
[Obrazek: 05373870ad.png]

Jeżeli się uprzesz, to możesz też zapisać dokładne położenie gracza przed teleportem.

RE: Teleport - Dakla - 25-01-16 16:06

Nie rozumiem Mateuszu czemu tak starasz się by pokazać swoją niechęć do drugiej osoby. Mało ci, że w jednym temacie w którym miałem parę problemów z RM nazwałeś mnie ,,Chińczykiem ze wsi"? Jeśli tak to swoje dogadywania możesz wysyłać mi na PW.

Yoroiookami dzięki za pomoc. Teraz widzę gdzie to było :)

RE: Teleport - Amelanduil - 25-01-16 20:39

(25-01-16 16:06)Dakla napisał(a):  Nie rozumiem Mateuszu czemu tak starasz się by pokazać swoją niechęć do drugiej osoby. Mało ci, że w jednym temacie w którym miałem parę problemów z RM nazwałeś mnie ,,Chińczykiem ze wsi"? Jeśli tak to swoje dogadywania możesz wysyłać mi na PW.
Jak to się swojsko mówi: jebło to jebło, na co drążyć temat. Nie czepiać mi się tu Mateusza :v