[VXAce] Bohater idzie tylko w jedną stronę - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] Bohater idzie tylko w jedną stronę - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VXAce] Bohater idzie tylko w jedną stronę (/Thread-VXAce-Bohater-idzie-tylko-w-jedn%C4%85-stron%C4%99)

Bohater idzie tylko w jedną stronę - Yotta - 15-02-16 19:32

Zdarzało mi się już to wcześniej, dziś po raz pierwszy od dawna. Gdy uruchomiłem grę testową, moja postać zaczęła iść tylko w jedną stronę, na zmianę kierunku nie reagowała. Czym może być to spowodowane?

RE: Bohater idzie tylko w jedną stronę - Revlis - 15-02-16 19:42

1. Przyczyna wewnętrzna - masz zdarzenie równoległe lub ustawione na autostart, które jest aktywne na mapie na której porusza się gracz. Sprawdź czy to samo dzieje się na innych
mapach. Może być to także wina skryptu który w jakiś sposób wpływa na poruszanie gracza.

2. Przyczyna zewnętrzna - problem z klawiaturą lub samym komputerem. Wiem że brzmi to trochę nieprawdopodobnie, ale tak się składa że w moim przypadku to właśnie klawiatura okazała się być problemem.

Czy któryś z tych punktów pomógł?

*Nie podłączałeś do komputera ostatnio żadnych kontrolerów ani niczego takiego?

RE: Bohater idzie tylko w jedną stronę - Mateusz SSJ8 - 16-02-16 11:26

Możliwe, że lewy analog któregoś z kontrolerów gier się zablokował, bo sam miałem ten problem. Zazwyczaj wystarczy wyśrodkować tę gałkę i po kłopocie.

Skoro już Revlis wspomniał o skryptach, to używasz czegoś na zmianę sterowania? No, wiesz. Gamepad, Więcej klawiszy, Myszka. W przypadku klawiatury Główny Enter zablokuje się najpewniej. W mojej rodzinie to się zdarzyło.

RE: Bohater idzie tylko w jedną stronę - Yotta - 16-02-16 14:30

Revlis: żadnych autostartów. Dzieje się tak na każdej z trzech map. Nie używam kontrolera. Jeśli to klawiatura, to jak to naprawić (w przypadku lapka)?
Mateusz SSJ8: jedyny skrypt to Ace Item Menu Yanfly'ego, lecz usunięcie go nic nie zmienia.

RE: Bohater idzie tylko w jedną stronę - Revlis - 16-02-16 14:46

Stwórz nowy (czysty projekt) i tam sprawdź czy postać dalej porusza się sama.
Jeśli tak w istocie jest, to to może być tylko przyczyna klawiatury (ustawień, lub
jakaś przyczyna mechaniczna - np. przycisk został kiedyś za mocno wciśnięty i
tak mu już zostało). Jeśli chodzi o same ustawienia to musiałbyś poczytać w
internecie w jaki sposób można je zresetować, lub coś w tym stylu (bo w tych
sprawach jestem raczej zielony).