![]() |
|
[XP] Dwa pytania dotyczące rgss - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Dwa pytania dotyczące rgss (/Thread-XP-Dwa-pytania-dotycz%C4%85ce-rgss) |
Dwa pytania dotyczące rgss - helio108 - 18-02-16 15:41 Dzień dobry wieczór! Mam pytanko. A raczej dwa :) ![]() Jak zlikwidować czarne tło? Czy da się zostawić na tle grę? I czemu pomimo faktu że mam ustawioną jedną kolumnę to zaznacza jedną ale wyświetla 2? Która zakłada w skryptach odpowiada za wyświetlanie itemów? Może edytuję zły skrypt :v EDIT: Czarne tło usunięte (dzięki JAGO :D ) RE: Dwa pytania dotyczące rgss - Mateusz SSJ8 - 19-02-16 10:23 Masz dwie kolumny, bo własność "column_max" w obiekcie klasy "Window_Item" jest ustawiona na 2. A co do tła, to komenda "snap_to_bitmap" modułu "Graphics" pojawiła się dopiero w RGSS2, a RPG Maker XP używa RGSS1. Jeśli chcesz mapę zamiast czarnego tła, będziesz musiał to obejść. RE: Dwa pytania dotyczące rgss - helio108 - 29-02-16 16:21 Mateusz SSJ8 napisał(a):Masz dwie kolumny, bo własność "column_max" w obiekcie klasy "Window_Item" jest ustawiona na 2.No i tu jest problem. Kolumna jest ustawiona na 1... RE: Dwa pytania dotyczące rgss - Adrapnikram - 29-02-16 19:18 Może to w tym wypadku nie zadziałać, ale w programistyce liczy się od zera. W sensie: 0 to jeden 1 to dwa itd. Spróbuj wstawić 0 po prostu. RE: Dwa pytania dotyczące rgss - helio108 - 29-02-16 20:19 Adrapnikram napisał(a):Spróbuj wstawić 0 po prostu.Spróbowałem, lecz, tak jak myślałem, nie zadziałało. Po prostu jest error i grę wywala. RE: Dwa pytania dotyczące rgss - Adrapnikram - 29-02-16 20:22 Podaj 'nazwę' errora RE: Dwa pytania dotyczące rgss - helio108 - 29-02-16 20:23 Yy dobra temat do zamknięcia. Pozmieniałem kilka dwójek na jedynki i jest tak jak chciałem :3 Dzięki wszystkim za chęć pomocy :D |