![]() |
|
[VX] Otrzymanie losowego przedmiotu - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Otrzymanie losowego przedmiotu (/Thread-VX-Otrzymanie-losowego-przedmiotu) |
Otrzymanie losowego przedmiotu - buunter - 08-03-16 19:36 Witam forumowiczów! Piszę do Was, ponieważ mam problem. Potrzebuję skryptu, zdarzenia lub czegokolwiek, co sprawi, że gracz po wejściu na daną kratkę (określoną wcześniej koordynatami) dostanie losowy przedmiot z wcześniej określonej puli (np numery od 1 do 30). Ważne jest, aby ów przedmiot był przydzielany tylko raz na poziom (doświadczenia). Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :) RE: Otrzymanie losowego przedmiotu - Dr Man - 08-03-16 23:13 Korzystam z XP dlatego nie dam demka tylko wskazówki, da się to zrobić łatwo za pomocą zmiennych. Tworzysz zmienne x i y którymi określisz położenie bohatera na równoległym zdarzeniu. I powiedzmy że obierasz kratkę na mapie o współrzędnych x=1 i y=10 możesz to zrobić na warunkach. Wtedy gdy bohater znajdzie się na tych koordynatach, tworzysz zmienną losowanie przedmiotu i poziom bohatera, ustawiasz warunki i random od 1-30. A na poziom bohatera np gdy lvl=2 to random i aktywacja przełącznika że losowanie na drugim poziomie zostało wykorzystane. A potem analogicznie lvl=3 i to samo. Poczytaj o zmiennych i sam pokombinuj. RE: Otrzymanie losowego przedmiotu - Mateusz SSJ8 - 09-03-16 08:15 Możesz również w Edytorze Skryptów napisać funkcję, w która wymaga od dwóch do "do diabła" argumentów (Dwa to minimum, do diabła to maksimum) i w funkcji tej wybierasz,że ma losować jeden przedmiot. Zaletą jest, że w edytorze skryptów tylko wybierasz tę funkcję i jako jej argumentu wymienia szkody przedmiotów, które gracz ma otrzymać. Wadą jest, że musisz wypisać te przedmioty za każdym razem. Dlatego funkcja ta może mieć TYLKO 1 argument, który zawiera wszystkie przedmioty, z których wylosowany zostanie jeden. Rozwiązanie pozwala zdefiniować listę przedmiotów, z których jeden zostanie wylosowany, przed samym losowaniem. Wtedy ten 1 argument odwołuje się do tej listy. Wypróbowałem to już podczas prac nad grą "Miasteczko Nowoczesne 4-2", kiedy wstawiałem Tajemniczego Maga. Działało. RE: Otrzymanie losowego przedmiotu - buunter - 09-03-16 08:44 Dzięki za pomoc |