![]() |
|
[VX] [Pomoc] Depozyt - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] [Pomoc] Depozyt (/Thread-VX-Pomoc-Depozyt) |
[Pomoc] Depozyt - Laura - 13-06-13 21:58 Witam wszystkich Aktywnych i tych mniej aktywnych forumowiczów. Mam pytanie czy można zrobić tak by jakaś postać (nie bohater) po dajmy na to rozmowie dodał nam coś do depozytu wykorzystujący ten oto skrypt http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=7148 Jeśli tak to bardzo proszę o szybką odpowiedź, w sumie to nawet jak nie to również o nią proszę Nie zależnie od odpowiedzi z góry za nie dziękuje RE: [Pomoc] Depozyt - Ayene - 13-06-13 22:49 Możesz skorzystać z tego: Kod: item = $data_items[ID]ID to id przedmiotu w bazie danych, INDEX to indeks slotu w depozycie (pierwszy slot to 0, drugi to 1) LICZBA czyli tyle ile chcesz dodać wybranych przedmiotów np.: Kod: item = $data_items[1]RE: [Pomoc] Depozyt - Laura - 14-06-13 07:15 Bardzo dziękuje a i jeszcze jedno da się zrobić tak z pieniędzmi? RE: [Pomoc] Depozyt - Ayene - 14-06-13 07:27 Kod: $game_system.stored_gold += 1000RE: [Pomoc] Depozyt - Laura - 14-06-13 07:31 Jeszcze raz bardzo dziękuje RE: [Pomoc] Depozyt - Avara - 14-06-13 15:29 To ja dodam jeszcze od siebie: Kod: item = $data_items[ID] # Gdy chcemy dać do depozytu zwykły przedmiot.RE: [Pomoc] Depozyt - Ayene - 15-06-13 00:29 Mhm, dobrze by było wrzucić ten skrypt z informacją, jak dodawać bezpośrednio przedmioty. Można by się pokusić o dodatkowy kod, np. sprawdzający, czy slot nie jest przypadkiem zajęty, tak aby przypadkowo nie podmienić nic graczowi. Proponuję takie rozwiązanie... oczywiście do dyskusji: Kod: item = $data_items[ID] # ewentualnie wg sugestii AvaryRE: [Pomoc] Depozyt - Laura - 15-06-13 07:54 Och to byłoby świetne ale gdzie wkleić te linijki tekstu? na sam koniec skryptu? RE: [Pomoc] Depozyt - Ayene - 15-06-13 09:20 Nie, ten fragment kodu jest do wklejenia do polecenia Script w zdarzeniu. Trochę długi i tak sobie myślę, że z powodzeniem można dodać kilka wersów na koniec skryptu, by go nieco uszczuplić... Może tak... poniższy fragment można dodać na koniec skryptu: Kod: class Game_SystemTeraz polecenie dodania przez zdarzenie wygląda tak: Kod: item = $data_items[ID] # ewentualnie wg sugestii AvaryRE: [Pomoc] Depozyt - Laura - 15-06-13 10:40 Wszystko działa :) |