![]() |
|
[XP] Podstawowe Obrażenia - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Podstawowe Obrażenia (/Thread-XP-Podstawowe-Obra%C5%BCenia) |
Podstawowe Obrażenia - Yoroiookami - 24-09-16 20:33 Próbowałem ustawić sobie obrażenia zadawanych ataków w Game_Battler 3. I to jest zdaję się ten fragment: Kod: atk = [attacker.atk - self.pdef / 2, 0].maxCo właściwie robi to "0"? I co właściwie robi self.damage? Po co ono jest? Chciałbym, żeby obrażenia były zliczane bardziej w stylu: STR Gracza + ATK Gracza - PDEF Przeciwnika Więc ustawiłem: Kod: atk = [attacker.str + attacker.atk - self.pdef, 0].maxTylko coś jest chyba nie tak. Nie wiem po co to "0" ani co robi druga linijka kodu. Za każdą pomoc będę wdzięczny. RE: Podstawowe Obrażenia - AlmostNoRuby - 24-09-16 21:37 Dobra, spróbuję to wytłumaczyć. 1) Cytat:I to jest zdaję się ten fragment:Cały def attack_effect jest odpowiedzialny za efekt końcowy obrażeń, bo później obrażenia są sprawdzane pod innym kątem, takim jak: korekta jeżeli obrażenia = 0, czy są jakieś stany (np. zatrucie) które pogłębiają efekt i czy bohater ma tarczę, czy został użyty unik itd.., nie będę wszystkiego opisywał. 2) Cytat:I co właściwie robi self.damage? Po co ono jest?self., czyli własny (dokładniej: Game_Battler). damage, czyli obrażenia (według słownika). Czyli self.damage raczej odnosi się do obrażeń. Obrażeń własnych, bo w późniejszych linijkach jest coś takiego: Kod: # Substract damage from HP3) Cytat:Nie wiem po co to "0" ani co robi druga linijka kodu.To zero może dotyczyć się, czy statusy są brane pod uwagę (0 - nic się nie dzieje). Ale co do tego trzeciego, nie jestem pewnien. Ogółem, w tym fragmencie kodu: Kod: atk = [attacker.atk - self.pdef / 2, 0].maxA i jeśli ten tekst jest trochę niespójny, to z góry przepraszam jako najnowszy użytkownik. RE: Podstawowe Obrażenia - Mateusz SSJ8 - 26-09-16 18:42 Kod: atk = [attacker.atk - self.pdef / 2.0, 0].maxRE: Podstawowe Obrażenia - Yoroiookami - 26-09-16 19:25 (24-09-16 21:37)AlmostNoRuby napisał(a): Dobra, spróbuję to wytłumaczyć.Większość z tego już wiedziałem z angielskiego, ale dziękuję. Mateusz SSJ8 napisał(a):Wielkie dzięki Mateusz. To był największy problem. RE: Podstawowe Obrażenia - AlmostNoRuby - 27-09-16 16:44 Ja za często nie siedzę w RPGXP, ale staram się jak mogę ;) |