[XP] Tworzenie przedmiotów w kilku skryptach - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] Tworzenie przedmiotów w kilku skryptach - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [XP] Tworzenie przedmiotów w kilku skryptach (/Thread-XP-Tworzenie-przedmiot%C3%B3w-w-kilku-skryptach)

Tworzenie przedmiotów w kilku skryptach - Dakla - 08-10-16 14:01

Witam.
Mam skrypt na tworzenie przedmiotów:
Spoiler: (Otwórz)
Robię w mojej grze kilka rodzajów alchemików, chciałbym, by każdy z nich miał inną gamę receptur, tak więc potrzebne jest kilka skryptów w których będą wyodrębnione poszczególne receptury, lecz nie wiem, jak zrobić by poleceniem A włączać skrypt 1, poleceniem B skrypt 2 itd.

Może ktoś pomóc?

RE: Tworzenie przedmiotów w kilku skryptach - Yoroiookami - 08-10-16 14:14

Ja chyba po prostu uzależniłbym przedmioty od alchemika. Tzn. skopiował żeby były identyczne, ale miały inne ID. Tylko że byłoby przy tym więcej roboty. Na pewno jest jakiś sposób, żeby dopisywać do skryptu receptury podczas gry, ale ja niestety się nie znam. :ehe:

RE: Tworzenie przedmiotów w kilku skryptach - Dr Man - 08-10-16 14:20

Wystarczy że skopiujesz ten sam skrypt tylko że podmienisz formułkę w skrypcie skopiowanym Scene_Craft.new na np Scene_Craft2.new.

Wtedy w pierwszym będziesz miał inne receptury a w innym inne, może to posłużyć do warunku, gdy np ukończysz quest masz do predyspozycji więcej przepisów na mikstury u alchemika.

RE: Tworzenie przedmiotów w kilku skryptach - Dakla - 08-10-16 14:29

Yoroiookami
Nie o to wprawdzie mi chodziło, ale wpadłem na dobry pomysł i ogólnie i tak wyjdzie dobrze.

Dr Man
Nie wiem gdzie to zmienić. Jeśli chodzi o to w komentarzach i w ,,class Scene Craft" to zmieniałem to już wcześniej i działał tylko zmieniony skrypt.