![]() |
|
[VX / VXAce] Błąd trybu pełnego ekranu - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX / VXAce] Błąd trybu pełnego ekranu (/Thread-VX-VXAce-B%C5%82%C4%85d-trybu-pe%C5%82nego-ekranu) |
Błąd trybu pełnego ekranu - Filomaster - 26-12-16 21:24 Cześć wszystkim Otóż ostatnio wróciłem do RM VXA po reinstalacji systemu i... mam pewien problem z pełnym ekranem. Po ustawieniu uruchamiania gry w pełnym ekranie, gra pozostaje wielkości okienkowej, natomiast reszta ekranu jest czarna... Będę bardzo wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Filomaster :-) RE: Błąd trybu pełnego ekranu - Amelanduil - 27-12-16 06:41 http://forums.rpgmakerweb.com/index.php?/topic/14081-fullscreen/ powinno być okej RE: Błąd trybu pełnego ekranu - Filomaster - 28-12-16 09:37 Sprawdzałem, nic nie pomaga :/ ------------------------------------------------- [EDIT:] Z ciekawości zmniejszyłem rozdzielczość ekranu... Efekt ten sam. Najwyraźniej to jakiś problem ze skalowaniem... RE: Błąd trybu pełnego ekranu - Revlis - 28-12-16 10:30 Tu masz skalowany: http://www.rpgmakercentral.com/topic/3894-basic-window-resizer/ RE: Błąd trybu pełnego ekranu - Filomaster - 29-12-16 20:37 Znaczy to chyba z Windowsem coś (może ze sterownikami) bo chodzi o to, że nawet po zmniejszeniu rozdzielczości ekranu pulpit nie zajmował całego miejsca, tylko był w takich grubych, czarnych ramkach... RE: Błąd trybu pełnego ekranu - AlmostNoRuby - 30-12-16 11:08 Spróbuj uruchomić RPGVXAce w jego naturalnej rozdzielczości (640x480): 1. Przy pliku [.exe] gry naciśnij prawy przycisk myszy, a następnie z rozwijanej listy wybierz Właściwości. 2. Wybierz zakładkę Zgodność. 3. Kliknij Uruchom w rozdzielczości 640 x 480. ![]() 4. Wyjdź z okna. 5. Uruchom grę. 6. Naciśnij F1. 7. Sprawdź, czy jest wybrana opcja Launch in fullscreen (pierwsza od góry, jeżeli gra jest z Japonii). ![]() 8. Wyjdź brutalnie z gry (Alt + F4) 9. Przy każdej grze musisz wykonywać tylko punkty 1 - 4 (oraz 5, jeżeli chcesz zagrać To też może być wina karty graficznej. Większość kart graficznych ma tak zwany tryb symulacji ekranu 4:3, czyli po ludzku, dodaje czarne ramki po bokach ekranu aby obraz w "kwadratowej" rozdzielczości nie wydawał się rozciągnięty. W dodatku RPG Maker VX Ace tworzy sam takie ramki, bo obsługuje 640x480, ale gra jest generowana w 544x416, co powoduje... kolejne ramki. ![]() Spróbuj zaaktualizować sterowniki karty graficznej. Może to po stronie producenta karty jest jakiś błąd. I tu nie ma nic wspólnego ze skalowaniem. Kiedyś (mam na myśli: 3 lata temu) sterowniki kart graficznych "rozciągały" ekran 4:3 na 16:9/16:10/21:9. Teraz dodają ramki. A i takie pytanie (może trochę bezsensowe) - jaką masz kartę graficzną? Cytat:Napisane przez Filomaster - 28-12-16 10:37(Dlaczego dopiero teraz to zauważyłem? RE: Błąd trybu pełnego ekranu - Filomaster - 30-12-16 11:20 -Sądzę, że to problem z e sterownikiem, gdyż jak pisałem przed reinstalacją windowsa wszystko było w jak najlepszym porządku i działało RE: Błąd trybu pełnego ekranu - Mateusz SSJ8 - 03-01-17 11:54 1. Jaką masz kartę graficzną? Nie powinieneś do Radeona instalować sterowników do GeForce'a. 2. Jaką masz rozdzielczość na monitorze? Przy innych proporcjach ekranu niż 4:3 robiona w RPG Makerze gra zawsze pominie jakiś obszar ekranu. A już na pewno robiona w RPG Makerze XP. Przy proporcjach 16:9 ramki pojawią się po bokach, zaś przy 5:4 na górze i na dole. 3. Próbowałeś swoją drogą dopasować ekran gry do systemowej rozdzielczości ekranu? |