![]() |
|
[VXAce] Sprawdzenie użytego przedmiotu - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] Sprawdzenie użytego przedmiotu (/Thread-VXAce-Sprawdzenie-u%C5%BCytego-przedmiotu) Strony: 1 2 |
Sprawdzenie użytego przedmiotu - Yotta - 17-07-17 22:30 Aloha! Potrzebny mi script call czy jak to się zwie, dzięki któremu mogę sprawdzić, którego przedmiotu użyłem i dzięki temu wykonać dalsze instrukcje. Przykład: gdybym użył napoju z kaktusa, chciałbym, aby jego użycie spowodowało sekwencję zdarzeń, np. jakieś dzikie pląsy. Mam ciekawy pomysł na implementację do turowej walki zdarzeniowej i bez tego ani rusz. RE: Sprawdzenie użytego przedmiotu - Yoroiookami - 18-07-17 00:14 Nie znam skryptu, ale napoje mogłyby nakładać stany. A potem warunek opierasz o to, jakie stany ma dana postać. RE: Sprawdzenie użytego przedmiotu - Dakla - 18-07-17 00:46 Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale przedmiot może zawierać typowe zdarzenie z przełącznikiem który w ,,troops" (nie wiem czy nazwy są tak samo jak w XP) w kartach zdarzenia ma warunek przełącznika i dalej polecenia. RE: Sprawdzenie użytego przedmiotu - Yotta - 18-07-17 12:06 Może najlepiej wyjaśnię dokładnie. Pamięta ktoś mój EBS? Skakanie do przodu i do tyłu z wyświetlaniem animacji? Marzy mi się nowa wersja. Tym razem pomysł jest taki: umiejętności jako przedmioty. Wtedy wybór ataku dokonuje się za pomocą okna inwentarza, a do wykonania polecenia potrzebne mi właśnie sprawdzenie przedmiotu. Podstawowe warunki nie przewidują "Bohater X używa Y", a taki dodatek znacznie upraszcza życie. EDIT: niesamowite, myśląc o umiejkach, zapomniałem o nich. Zmiana: jak mogę sprawdzić użytą umiejętność? Tak samo potrzebuję tego do warunku. RE: Sprawdzenie użytego przedmiotu - Yoroiookami - 18-07-17 15:46 Możesz na przykład ustawić, że umiejętności dodają stany, a potem sprawdzać te stany... RE: Sprawdzenie użytego przedmiotu - Yotta - 18-07-17 17:50 A dałbyś radę to zobrazować? Próbowałem i jakoś nie pykło :l RE: Sprawdzenie użytego przedmiotu - AlmostNoRuby - 18-07-17 18:54 To chyba wygląda jakoś tak: ITEM lub SKILL narzuca STAN. Sprawdzasz, czy BOHATER ma dany STAN: -> Jeżeli MA, wykonujesz AKCJĘ a potem usuwasz STAN. -> Jeżeli NIE MA, nie wykonujesz AKCJI. RE: Sprawdzenie użytego przedmiotu - Yoroiookami - 18-07-17 19:42 Dokładnie jak AlmostNoRuby opisał. :L
RE: Sprawdzenie użytego przedmiotu - Yotta - 19-07-17 09:48 Hmm. Mam tylko jedno pytanie. Jak obejść ponowne wyświetlenie okna ekwipunku/umiejek, jeśli używam komendy SceneManager.call? Co prawda nie przerywa to działania zdarzeń, ale trochę denerwuje. RE: Sprawdzenie użytego przedmiotu - Yoroiookami - 19-07-17 12:27 Postaw przełącznik lub użyj komendy czekania? Nie jestem pewien co masz na myśli. |