![]() |
|
[VX] Jak ten skrypt działa? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Jak ten skrypt działa? (/Thread-VX-Jak-ten-skrypt-dzia%C5%82a) |
Jak ten skrypt działa? - Mcjas - 24-08-17 15:00 xxxxx RE: Jak ten skrypt działa? - Yoroiookami - 24-08-17 15:16 Skrypt wywołujesz używając polecenia "Script" na trzeciej stronie zdarzeń. "$scene = Scene_MonsterBook.new" wywołuje okienko bestiariusza, można je przypisać do jakiegoś przycisku. Na przykład "Q", czyli w programie "L" ![]() Skrypt dopisuje do listy każdego stwora, którego napotkasz. To wszystko. Nic skomplikowanego. A wygląd pozostanie taki, bo zależny jest od tego jak wygląda twoje okienko wiadomości. Jeżeli chcesz niestadardowy bestiariusz, musisz go zaprojektować na zdarzeniach, od zera. RE: Jak ten skrypt działa? - Mcjas - 24-08-17 18:17 Okienko wiadomości? a konkretniej ? RE: Jak ten skrypt działa? - AlmostNoRuby - 24-08-17 18:30 Konkretniej, windowskin. Ja ci mogę powiedzieć coś więcej, ale boje się, że nie zrozumiesz :P. RE: Jak ten skrypt działa? - Mcjas - 24-08-17 18:44 Jak byś mógł powiedziec więcej to poproszę :) RE: Jak ten skrypt działa? - AlmostNoRuby - 24-08-17 19:17 Chciałem się trochę wymądrzać :P Do rzeczy: mogę zmienić windowskin konkretnie dla tego bestariusza, albo zamiast okienek dodać jakieś tło które będzie obrazkiem 640x480 (np. jakiegoś papieru, czy coś) |