![]() |
|
[Dowolny] Rozdawanie statystyk - baza danychy - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [Dowolny] Rozdawanie statystyk - baza danychy (/Thread-Dowolny-Rozdawanie-statystyk-baza-danychy) |
Rozdawanie statystyk - baza danychy - dudekmenPL - 09-10-17 16:57 Witam Pracuję nad swoim projektem INVISUS i jestem na etapie ciekawego i pełnego emocji uzupełniania okienek statystyk broni zbroi i przedmiotów (siła, atak, obrona, armor itd) Pytanie do was... Spoiler: (Otwórz) RE: Rozdawanie statystyk - baza danychy - Yoroiookami - 09-10-17 23:37 Nie wiem, czy powinienem się tu wypowiadać przy swojej reputacji. Jeżeli chcesz balans, musisz trzymać wszystkie statystyki dosyć blisko siebie, ale żeby jednocześnie był sens kupowania nowego ekwipunku. Weź też pod uwagę formułę liczenia obrażeń, bo ona jest najważniejsza. Z tego co widzę, pracujesz w XP więc u ciebie to jest: Kod: Power = A's attack power - (B's physical defense ÷ 2)Kod: Moc (Uderzenia) = siła ataku A - (obrona fizyczna B / 2)B - osobą przyjmująca obrażenia. Ta formuła akurat dotyczy normalnych ataków. Skille działają nieco inaczej: Kod: Moc (Uderzenia) = Moc skilla RE: Rozdawanie statystyk - baza danychy - dudekmenPL - 10-10-17 17:09 Dzięki w zasadzie potrzebowałem takiego wzoru żeby statystyki z dupy nie były, a jeszcze jak można to z cenami zrobić ? RE: Rozdawanie statystyk - baza danychy - Yoroiookami - 10-10-17 17:30 Trochę nie rozumiem. Jeżeli mówisz o cenach przedmiotów, to wszystkie ustala się w bazie danych. Jeżeli mówisz o cenie użycia umiejętności (manie), to ją też ustawiasz w bazie danych. Jeżeli chodzi o balans, to musisz najpierw ustalić ile many ma gracz oraz ile zdobędzie podczas gry. Wtedy na podstawie tego, możesz każdemu skillowi przypisać odpowiednią ilość. RE: Rozdawanie statystyk - baza danychy - dudekmenPL - 10-10-17 21:08 No nie do końca o to mi chodziło ale rozumiem xD a jak rozkładasz armory na zbrojach itd żeby coś tm broniły ale nie za dużo ? RE: Rozdawanie statystyk - baza danychy - Yoroiookami - 11-10-17 03:42 Musisz policzyć ze wzorku który podałem. Działa tak samo dla gracza jak dla przeciwnika. Jeżeli obrażenia mają być niewielkie, zbroja musi zapewniać odpowiednią ilość DEF (Obrona) lub MDEF[i] (Magiczna Obrona) zależnie od rodzaju ataku. (Atak fizyczny czy atak magiczny) Tylko że wzorek jest chyba inny wbrew temu co jest napisane w programie. Na https://rpgmaker.net/tutorials/532/ znalazłem cały temat o statystykach. Kod: Damage = (Attacker’s ATK - [Target’s PDEF/2]) * (20+Attacker's STR) / 20Kod: Obrażenia = (ATK Atakującego - [PDEF Celu Ataku/2]) * (20+STR Atakującego) / 20Obrażenia dla skilli Kod: Damage = (Skill Power + [Attacker’s ATK*Skill ATK-F/100] - [Target‘s PDEF*Skill PDEF-F/200] - [Target‘s MDEF*Skill MDEF-F/200]) * (20 + [Attacker’s STR*Skill STR-F/100] + [Attacker’s DEX*Skill DEX-F/100] + [Attacker’s AGI*Skill AGI-F/100] + [Attacker’s INT*Skill INT-F/100]) / 20Kod: Obrażenia = (Moc Skilla + [ATK Atakującego*ATK-F Skilla/100] - [PDEF Celu Ataku*PDEF-F Skilla/200] - [MDEF Celu Ataku*MDEF-F Skilla/200]) * (20 + [STR Atakującego*STR-F Skilla/100] + [DEX Atakującego*DEX-F Skilla/100] + [AGI Atakującego*AGI-F Skilla/100] + [INT Atakującego*INT-F Skilla/100]) / 20A przez "moc" mam na myśli "power" skilla. W XP jest to trochę zagmatwane. Ale jeżeli posiedzisz, to na pewno coś wymyślisz. |