![]() |
|
[VXAce] Problem z tilsetem A2 i obiektami - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] Problem z tilsetem A2 i obiektami (/Thread-VXAce-Problem-z-tilsetem-A2-i-obiektami) |
Problem z tilsetem A2 i obiektami - Pokuta - 19-10-17 20:41 Witam. Ostatnio zrobiłem sobie przerwę od mojego głównego projektu i chcę zrobić małą grę, taką na max 3 godziny wykorzystując przy tym nowo nabyte pakieciki z serii High Fantasy (DLC od twórców RPG Makera). Mam z nimi jednak małe problemy. 1. Sklejam podłoże używając A2, jednak za każdym razem gdy np. chcę postawić budynek na drodze ta jest mi usuwana i powstają takie kwiatki: Spoiler: (Otwórz) 2. Czy wie ktoś może jak usunąć podstawowe zasoby z RPG Makera takie jak np. obiekty i zastąpić je własnymi? Chciałbym mieć pod ręką skrzynie i nie musieć korzystać z miejsca na tilsety. Nie mogę znaleźć tego w opcjach importu :( Dzięki za każdą pomoc. RE: Problem z tilsetem A2 i obiektami - Yoroiookami - 19-10-17 22:33 Możesz pozbyć się kwiatków przytrzymując shift i klikając prawym przyciskiem myszy na podłoże. Następnie, nadal przytrzymując shift, klikasz lewym na trawiaste kwadraciki. Tak się ogólnie wycina i wkleja i może ci się przydać w pracy z dywanami. RE: Problem z tilsetem A2 i obiektami - Pokuta - 19-10-17 23:31 To działa mistrzu! :D Dzięki Ci wielkie. Teraz mogę wrócić do projektowania :) EDIT: Problem 2 sam rozwiązałem. Podaję rozwiązanie, może komuś się przyda: Należy skopiować żądany element (np. drzwi) do folderu "characters" w folderze "rtp" w RPG Makerze (można też zapewne do tego samego folderu swojej gry, ale tego nie próbowałem) dopisując do jego nazwy coś takiego (przykład na drzwiach): "$" lub"!" - oczywiście na początku nazwy. Powinno to wyglądać tak: "$Objects_HF2_Doors_2" I drzwi można teraz wybierać z podręcznego menu obiektów :) Temat do zamknięcia. |