![]() |
|
[XP] POMOC Z PASKIEM HP - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] POMOC Z PASKIEM HP (/Thread-XP-POMOC-Z-PASKIEM-HP) |
POMOC Z PASKIEM HP - tenac666 - 20-11-17 04:33 Krótki opis: Cześć jestem tu nowy, w sensie na forum, gry robiłem kiedyś, teraz do tego wróciłem, umiem tylko wklejać skrypty no i sytuacja jest taka, że mam taki skrypt Jakimś cudem fatem udało mi się zrobić tak aby było samo hp no i teraz zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, czy potrafilibyście dodać mi do tego skryptu opcje na przełącznik, żeby pojawiało się to tylko wtedy kiedy jest dany przełącznik włączony>? Autor: Nazgul king Skrypt: Spoiler: (Otwórz) RE: POMOC Z PASKIEM HP - tenac666 - 20-11-17 15:46 Grę muszę skończyć do końca tego tygodnia, bardzo bardzo pilnie proszę o pomoc, wydaje mi się, że dla zaawansowanego programisty Ruby to będzie 5 minut. Gra jest prezentem dla mojej dziewczyny, w ciągu miesiąca wrzucę ją tutaj na stronę, żebyście mogli ocenić. Próbowałem samemu ale no kompletnie mi to nie wychodzi, powtórzę, się chodzi mi tylko o to aby ten skrypt który podesłałem działał na przełącznik to wszystko :) RE: POMOC Z PASKIEM HP - Dakla - 20-11-17 16:14 Nie potrafię tego zrobić, ale prośby tego typu zamieszcza się w ,,Wsparciu", a nie RGSS. W tym dziale w którym napisałeś ludzie pokazują gotowe skrypty. RE: POMOC Z PASKIEM HP - tenac666 - 20-11-17 16:43 Spoko, dzięki za info, jeszcze raz dokładniej przeczytam regulamin forum, tylko czy jest sens zaśmiecać drugim tym samym postem forum ? RE: POMOC Z PASKIEM HP - Yoroiookami - 20-11-17 16:50 Nie, najwyżej się go przesunie. :L Na twoim miejscu znalazłbym lepszy skrypt, albo zrobił własny. Jeżeli nie potrafisz skryptować (jak ja) to możesz to zrobić dosyć łatwo na zdarzeniach. Wystarczy ci kilka obrazków przedstawiających HP i MP. A może ktoś się odezwie i doda ci ten przełącznik. RE: POMOC Z PASKIEM HP - tenac666 - 20-11-17 21:33 Też o tym myślałem, tylko, że obrazki u mnie w grze i tak stanowią ogromną część, między innymi wszystkie zmiany świateł jakie tam wprawdzam, cienie, trochę tego dużo i wolałbym, robić to zawsze prostym przełącznikiem, jeśli rzeczywiście nikt chętny by się nie znalazł, to niestety będę musiał tak zrobić :/ Aczkolwiek jeśli czyta to ktoś kto się na tym zna, bardzo bardzo ładnie proszę :) RE: POMOC Z PASKIEM HP - AlmostNoRuby - 20-11-17 22:09 W teorii wystarczyłoby warunek, który by sprawdzał, czy przełącznik jest przełączony, czy nie, a jeżeli tak, to by wyrzucało pasek poza pole widzenia gracza, na przykład tutaj: Kod: def updateTakże, taka mała pomoc, poszukam rozwiązania dalej (a może u ciebie będzie po prostu działało, ze mną RGSS1 średnio współpracuje). RE: POMOC Z PASKIEM HP - tenac666 - 20-11-17 23:02 Kurczę... też nie działa wyskakuje błąd 19 script ID PRZELACZNIKA tak sobie myślę czy przypadkiem gdyby nie nazwac przelacznika po angielsku to moze byc zadzialalo? niestety nic to nie dało :/ RE: POMOC Z PASKIEM HP - AlmostNoRuby - 20-11-17 23:06 A spróbuj po prostu zmienić ID_PRZELACZNIKA na jakiś numer i usunąć ustawianie zmiennej ID_PRZELACZNIKA RE: POMOC Z PASKIEM HP - tenac666 - 20-11-17 23:36 Próbuje aktualnie to robić na obrazkach i zmiennych, ale przy walce z moim zdarzeniowym ABS-em, kiedy dalem opcje zmiennej odejmij i w związku z tym zmiane obrazka i tak nie działa, mam od groma zmiennych w obrazkach i innych także pewnie dlatego to się wszystko tam pierniczy AlmostNoRuby napisał(a):A spróbuj po prostu zmienić ID_PRZELACZNIKA na jakiś numer i usunąć ustawianie zmiennej ID_PRZELACZNIKA niestety nic nie ruszyło ciągle bład 19 line ale spoko udało mi się zrobić właśnie na zdarzeniach przy zmiennych, niech już tak zostanie, ale i tak dziękuje za pomoc, daje "pomógł" :D można zamknąć temat |