![]() |
|
[VX] Kolor Deszczu - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Kolor Deszczu (/Thread-VX-Kolor-Deszczu) |
Kolor Deszczu - Yoroiookami - 09-12-17 17:16 Można jakoś zmienić podstawowy kolor deszczu podczas gry? :L Są jakieś skrypty na pogodę, ale strasznie się gryzą, a ja i tak potrzebuję tylko zmiany odcienia. RE: Kolor Deszczu - AlmostNoRuby - 09-12-17 17:52 Na pewno trzeba zmienić coś w zmiennych color1 i color2. Ale niestety, tak się średnio staram, że zawsze mi wychodzi efekt pogodowy w innym kolorze, nawet z przełącznikiem ustawionym na false. Mogę tylko sprecyzować kolor dla konkretnego efektu pogodowego (inny kolor dla np. tylko burzy, a deszcz będzie miał zwykły) RE: Kolor Deszczu - Yoroiookami - 09-12-17 18:04 Potrzebuję innego koloru dla deszczu, a reszta powinna być taka jak była. Ale potrzebuję móc zmienić ten kolor podczas gry. RE: Kolor Deszczu - Ayene - 11-12-17 15:55 Na jaki kolor chcesz zmienić? Chcesz to modyfikować przełącznikami czy zmiennymi? RE: Kolor Deszczu - Yoroiookami - 11-12-17 21:22 Ayene! RE: Kolor Deszczu - Ayene - 12-12-17 21:41 By zmienić kolor na czerwony (bo pomarańczowy nie będzie widoczny Znajdź: Kod: color2 = Color.new(255, 255, 255, 80)Kod: if $game_switches[TU WSTAW NUMER]RE: Kolor Deszczu - Yoroiookami - 13-12-17 00:28 Chyba coś mi nie działa. Kod: #--------------------------------------------------------------------------![]() Dobrze umieściłem? Bo sprawdzałem i zmiana koloru działa dobrze, ale nie reaguje na przełącznik. Pewnie zrobiłem coś głupiego. Ostatnio mi się zdarza. RE: Kolor Deszczu - AlmostNoRuby - 13-12-17 08:05 U mnie to samo - nie chce współpracować z przełącznikiem. On tworzy Spriteset_Weather tylko przy teleportacji (włączeniu jeszcze raz Scene_Map), więc trzeba by było moim zdaniem pogrzebać przy refresh. RE: Kolor Deszczu - Ayene - 15-12-17 09:05 Hmm, pewnie wina tego, że przełączniki włączałam przez okno "debug". Dodaj do klasy Scene_Map: Kod: def map_refreshKod: $scene.map_refreshTylko że teraz doczytałam, że chciałeś żeby kolor dotyczył tylko deszczu... ale inne efekty mają pozostać w jednym czasie bez zmian? RE: Kolor Deszczu - Yoroiookami - 15-12-17 09:59 Dziękuję ci, Ayene. |