![]() |
|
[Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: Śmietnik (/Forum-%C5%9Amietnik) +--- Dział: Inne (/Forum-Inne) +--- Wątek: [Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? (/Thread-Pytanie-Sk%C4%85d-woda-na-lataj%C4%85cych-wyspach) Strony: 1 2 |
[Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - seba - 22-06-13 14:16 Cześć! Szukam u Was inspiracji! ![]() Spodobał mi się pomysł świata fantasy zbudowanego z unoszących się w powietrzu wysp, tak jak np. w Lady Blackbird, Septerra Core, Świecie Dysku, Avatarze czy Minecrafcie. I nasuwa mi się pytanie: Poza Minecraftem, gdzie wystarczy wylać wodę z wiadra, a ona będzie się lać w nieskończoność, jedyne co przychodzi mi do głowy, to: - naturalne topnienie śniegu i lodowców z wyższych partii gór świata (jeśli są); - opady deszczu (o ile chmury wiszą nad wyspą, a nie pod nią, ale jeśli nie ma oceanu pod spodem, to chmur chyba też nie będzie... poprawcie mnie, bo nie uważałem na wykładach z klimatologii i meteorologii); - kondensacja wody z powietrza (zakładając ziemską atmosferę) za pomocą czarów (high magic) lub maszyn (clockwork/steampunk). A Wasze pomysły? RE: [Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - Ayene - 22-06-13 14:46 Mogą być chmury na zasadzie kondensacji pary z wód na wyspie (jezior, roztopionych lodowców), ale wyspa musiałaby mieć kopułę odpowiadającą ziemskiej atmosferze. Jednak wówczas należałoby również pomyśleć nad strefą klimatyczną i rozłożeniem temperatur w pionie. Wiadomo, że chmury potrzebują niskiej temperatury... Najlepiej po prostu przyjąć, że wyspa to płaska ziemia z taką samą atmosferą i grawitacją. Bo czy jest to na tyle istotne? W świecie dysku woda spada wokół jottalitrami i jakoś jej nie braknie RE: [Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - tracersgta - 22-06-13 15:11 Stąd skąd bierze się woda na Ziemi. Źródła rzek, topnienie lodu, gorące gejzery, czy jakieś podwodne źródełka. Można zawsze ustalić wymyślone okoliczności, np. woda stworzona przez bóstwo. Można wymyślać tu dużo nierealnych źródeł wody, no bo w końcu mówimy o latających wyspach, nie? RE: [Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - Yoroiookami - 22-06-13 15:26 Chemicznie RE: [Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - Rave - 23-06-13 00:06 Wystarczy że wyspy są pod warstwą chmur i już deszczyk na nie napada ;). Nie ma po co kombinować. A latające wyspy są super, szkoda że w prawdziwym życiu ich nie ma. RE: [Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - Dragon Kamillo - 25-06-13 18:15 Rave da się zrobić XD. A woda jak to świat fantasy (w końcu latające wyspy no nie) może się nawet brać z niczego, wypływać z pod ziemi i tyle XD. Albo wielki wodospad z nieba i tak z wyspy na wyspę woda spływa - w ten sposób są jakoś połączone. Wymyśl coś im coś dziwniejszego tym lepszego - no wkońcu to latające wyspy. Może nawet woda brać się z jednego wiaderka XD. RE: [Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - X-Tech - 25-06-13 18:16 dokładnie. bierz wodę z kranu. RE: [Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - Norbert115 - 25-07-13 22:10 z chmur lodowcuw lub historycznie-co iles tam lat jest desc komet i juz RE: [Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - olopies - 26-07-13 00:36 to jest panorama? RE: [Pytanie] Skąd woda na latających wyspach? - Perssin - 24-01-14 19:30 Zawsze można założyć, że pod tą wyspą znajduje się silne pole grawitacyjne, które transportuje wodę spływającą w nicość z powrotem na wyspę. Taki jakby obieg wody w przyrodzie :) Wątpię, czy ta woda która spadła gdzieś tam w nicość mogłaby zamienić się w chmurki, więc to wydaje się być lepszym rozwiązaniem. |