![]() |
|
[VX / VXAce] Aktywowane przedmioty - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Skrypty (/Forum-Skrypty) +---- Dział: Zdarzeniowe (/Forum-Zdarzeniowe) +---- Wątek: [VX / VXAce] Aktywowane przedmioty (/Thread-VX-VXAce-Aktywowane-przedmioty) |
Aktywowane przedmioty - tracersgta - 23-06-13 19:33 Aktywowane przedmioty
Poziom trudności: Bardzo łatwy Autor: tracersgta :D W tym tutorialu chciałbym przedstawić jak zrobić w VX'ie specyficzne przedmioty, które możemy aktywować bezpośrednio z menu. Przykładem takiego przedmiotu może być list. Kiedy go aktywujemy pojawią nam się okna z wiadomością. Tylko jak to zrobić? Już tłumaczę! ![]() Krok 1 Zaczynamy od odpowiedniego skonfigurowania naszego przedmiotu. Wchodzimy w Bazę Danych > Przedmioty. Krok 2 Jak widzimy na obrazku, zostały wyróżnione 4 okienka. Wykonanie ustawiamy na "Brak", gdyż inne ustawienia mogą ze sobą kolidować. Nie jest to wymagane, ale aby powstrzymać ew. błędy lepiej to zmienić. Krok 3 Wywołanie ustawiamy na "Menu", abyśmy mogli używać naszego przedmiotu podczas rozgrywki. Krok 4 Okienko Zużywalne ustawiamy zależnie od potrzeb. Jeżeli to np. list, który będziemy mogli przeczytać wiele razy ustawiamy na "Nie". A jeżeli to przedmiot jednokrotnego użytku to ustawiamy na "Tak". Krok 5 Typowe zdarzenie to nasze najważniejsze okienko i wybieramy w nim dowolne typowe zdarzenie które nie jest używane. Jeżeli posiadamy RM VXAce to musimy wejść w "Wywołanie obiektu": Spoiler: (Otwórz) ![]() Krok 6 Wchodzimy w Bazę Danych > Typowe zdarzenia i wybieramy z listy po lewej typowe zdarzenie, które wybraliśmy w kroku piątym. Krok 7 Jeżeli chcemy nazywamy nasze typowe zdarzenie i patrzymy na obrazek powyżej. Krok 8 Funkcję ustawiamy na "Równoległe zdarzenie". Krok 9 Warunkowy przełącznik ustawiamy koniecznie na przełącznik, który jest włączony. W innym wypadku zdarzenie nie zadziała. Możemy zrobić przełącznik który jest włączony zawsze, poprzez ustawienie go na początku naszej gry. Krok 10 Teraz ustawiamy polecenia zdarzenia. Ja wybrałem wiadomość, gdyż mój przedmiot to list. To tyle! Banalny i sprawdzony sposób. Tutek napisany i zilustrowany przez tracersgta :D RE: Aktywowane przedmioty - Maker Owiec - 24-06-13 16:45 Fajny tutek! Przejrzysty i czytelny. Podoba mi się. Chociaż to banalna rzecz,napisałeś i zilustrowałeś to w świetny sposób,dlatego daję 10/10. RE: Aktywowane przedmioty - Pan Cube - 24-06-13 17:58 Tego nie można zrobić w Ace. Powód? ![]() Nie ma "Typowe Zdarzenie" Lepiej zmienić prefiks... ...a może się mylę? RE: Aktywowane przedmioty - tracersgta - 24-06-13 18:08 Rzeczywiście... Nie wiedziałem, że to zmienili w Ace :I Mój błąd. Już poprawiłem prefix, bo w błąd wprowadzał :P RE: Aktywowane przedmioty - NatsuDragneel - 24-06-13 18:31 Można zrobić to w Ace. Dowód?: ![]() Wystarczy wejść w wywołanie efektu w przedmiocie. Zmieniaj prefix jeszcze raz xD RE: Aktywowane przedmioty - Amelanduil - 24-06-13 18:33 GmenGul napisał(a):Tego nie można zrobić w Ace. NatsuDragneel napisał(a):Można zrobić to w Ace.Przepraszam bardzo że się wtrącę, ale pod jakiego makera to jest tutorial? Tak trochę robicie z tego tutorial do innej wersji >_> RE: Aktywowane przedmioty - tracersgta - 24-06-13 18:53 Ja prezentowałem to na VX, ale dodam opcje na Ace :P Dzięki Natsu za prezentacje i screenshota. Pozwoliłem go sobie użyć :P RE: Aktywowane przedmioty - Pan Cube - 25-06-13 13:43 Dzięki NatsuDragnell :) |