![]() |
|
[XP] Problem z resetowaniem. - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Problem z resetowaniem. (/Thread-XP-Problem-z-resetowaniem) |
Problem z resetowaniem. - Shadi - 18-07-19 13:52 Witajcie. W RPG Makerze XP w swojej dawnej grze Pokemon odtworzyłem system komputerka z pokemonów, gdzie możemy deponować swoje pokemony - rpg makerowych bohaterów. Są one usuwane z drużyny i za pomocą zmiennych zapisywany jest ich poziom, więc po powrocie do drużyny go odzyskują. Niedawno wprowadziłem ulepszenie do tego systemu, polegające na tym, że zdarzenie pozycjonujące nasze pokemony (bohaterów w drużynie) - w sensie że w interfejsie graficznym tego komputerka na pokemony wyświetlają się też te - abyśmy mogli je oddać - które są w naszej drużynie i chyba nie można jakoś tego zrobić automatycznie by pozycjonowały się zgodnie z swoją pozycją w jej, więc zrobiłem tam to na przełącznikach - o nazwie bohater x w drużynie 1, bohater x w drużynie 2 itd. Zdarzenie na auto start najpierw wyłącza te wszystkie przełączniki tego typu, a potem po kolei sprawdza czy dany bohater jest w drużynie, ile bohaterów jest do tej pory w drużynie i włącza odpowiedni przełącznik. To znaczy np: jeżeli bohater A jest sprawdzany, a już bohater B został sprawdzony jako ten, który jest w drużynie, to włącza się przełącznik bohater A w drużynie 2. I jak wszyscy zostają sprawdzeni, to zdarzenie się usuwa. Aby usprawnić ten system - to znaczy aby nie trzeba było wychodzić z komputerka by zobaczyć jak operacje przez nas przeprowadzane wpływają na drużynę, to zmieniłem to tak, że zamiast na usuń zdarzenie - to zdarzenie sprawdzające dałem na przełączniki. Tylko że to przestało prawidłowo działać. I mam podejrzenie, że to wina tego, że zmiana przełącznika dotycząca tego czy jakiś pokemon jest w drużynie czy nie jest przed przełącznikiem resetującym sprawdzanie pokemonów/bohaterów w drużynie. I po prostu maker nie sprawdza co jest po przełącznik 1234 bohater x w boxie = off, bo przeskoczył już na stronę gdzie ten przełącznik 1234 jest off i gdzie nie ma (i nie powinno być) tego resetu. Tylko że gdyby było na odwrót obawiam się że nie dało by się oddać bohatera do tego boxu/skrzynki, jak i go wziąć z niej, bo byłoby tylko ciągłe resetowanie (choć spróbuję to zrobić). Czy ktoś ma jakąś propozycję jak to ogarnąć? W razie czego służę dalszymi informacjami i udostępnieniem otwartej gry lub samej tylko mapy Boxu/skrzynki z pokemonami/bohaterami. Z góry dziękuję za pomoc. RE: Problem z resetowaniem. - Yoroiookami - 18-07-19 15:55 Na początku chciałem zwrócić uwagę, że program zapamiętuje poziom i skille członków party po tym jak odchodzą. Wystarczy odhaczyć Initialize przy ponownym dodawaniu ich do party: ![]() Wiem że już masz ten system zrobiony na zmiennych, ale może by ci to trochę ułatwiło. :I Co do pozostałej treści, przeczytałem kilkakrotnie ale niewiele zrozumiałem. RE: Problem z resetowaniem. - Shadi - 20-07-19 09:32 Problem szczęśliwie udało się rozwiązać. Chodzi o to że do systemu przechowalni - box wprowadziłem rozwiązanie, żeby po wykonaniu jakiejkolwiek operacji - oddania pokemona bądź jego wzięcia, resetowały się wyświetlane pokemony w drużynie. Aby nie trzeba było wychodzić z przechowalni do pokecenter, żeby wykonać jakąś kolejną operację. I po prostu zauważyłem, że system jeżeli wykonam jakąś operację działa w porządku - to znaczy pokazują się wszystkie 3 pokemony, podczas gdy problem z pokazywaniem ostatniego jest tylko wtedy, jeżeli nie wykonam operacji. Doszedłem więc do wniosku, że event który resetuje pokazywane pokemony w drużynie - to znaczy sprawdza czy je mamy w drużynie i przydziela do 1, 2 lub 3 miejsca (nie można oodać pokemona startera - bo on ma w makerze grafikę Characters bohatera-człowieka + w fabule się pojawia - stąd tylko 3 miejsca operatywne, a nie wszystkie 4 - po prostu nie uruchamia się przy wejściu do przechowalni pokemonów. Zatem umieściłem przełącznik Reset Boxa wykonany = OFF przed teleportem do przechowalni. Zadziałało. Z góry jednak dziękuję Yoroiookami za dobre chęci i poświęcony mi czas. To tyle. RE: Problem z resetowaniem. - Yoroiookami - 20-07-19 14:10 Szkoda że nie byłem w stanie pomóc, ale super że udało ci się problem rozwiązać. Wątek zamykam. |