![]() |
|
[VX] PROBLEM EDYTOR + GRA - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] PROBLEM EDYTOR + GRA (/Thread-VX-PROBLEM-EDYTOR-GRA) |
PROBLEM EDYTOR + GRA - LewaQ - 07-12-19 17:06 Cześć wszystkim. Mam problem z załadowaniem gry, zdarzyło mi się to już z kilka razy, ale wtedy usuwałem projekty. A tego nie chciałbym usuwać ze względu na czas jaki na niego poświęciłem (~2 miesiące, jeszcze nie został ukończony) Wyskoczyły mi błędy, które uniemożliwiają mi odtworzenie zarówno edytora tego projektu, jak i samej gry. Bardzo bym prosił o wytłumaczenie tego dziwnego zjawiska + czy istnieje jakieś rozwiązanie. Z góry dzięki -Nieznany format pliku (edytor projektu) -Script 'Scene_Title' line 90: TypeError occured. incompatible marshal file format (can't be read) format version 4.8 required; 0.0 given (odtworzenie pliku gry) RE: PROBLEM EDYTOR + GRA - Yoroiookami - 07-12-19 17:23 Zrób tak jak w tym temacie: http://forum.ultimateam.pl/Thread-VX-Unexpected-File-Format Niektóre pliki są uszkodzone, ale większość raczej da się odzyskać. RE: PROBLEM EDYTOR + GRA - LewaQ - 07-12-19 17:50 Edytora i gry jak nie mogłem otworzyć tak dalej nie mogę otworzyć. Stosowałem się do instrukcji z tamtego tematu. Zmienił się tylko komunikat. Zamiast "Nieznany format pliku" jest teraz "Nie można wczytać danych z typowymi zdarzeniami (common event data)". RE: PROBLEM EDYTOR + GRA - Yoroiookami - 07-12-19 18:48 Przenieś folder z projektem i spróbuj uruchomić edytor. To bardzo dziwne. Polska wersja RPG Makera? RE: PROBLEM EDYTOR + GRA - LewaQ - 07-12-19 19:26 Zmieniałem całe pliki z folderu 'data' po kolei. Podmieniałem foldery i robiłem nowe projekty. Dalej nic, te same komunikaty co poprzednio. Tę wersję RPG Makera pobrałem ze strony Twierdzy RPG Makera. :D RE: PROBLEM EDYTOR + GRA - Yoroiookami - 07-12-19 21:13 Żeby VX uruchomił się poprawnie, powinno wystarczyć przenieść folder z projektem który pamięta - czyli twój zepsuty projekt - do innego miejsca. Jak już naprawisz program, możesz się bawić w podmienianie. Nie wiem jak z twierdzówką, ale mi osobiście takie coś zawsze wystarczyło. :I RE: PROBLEM EDYTOR + GRA - LewaQ - 07-12-19 22:00 Sęk w tym że normalnie program RPG Maker mi działa, tylko edytor TEGO KONKRETNEGO projektu nie chce mi się otworzyć - przy innych projektach program działa normalnie. Próbowałem już chyba wszystkiego, ale będę próbować dalej. Narazie bez zmian. RE: PROBLEM EDYTOR + GRA - Yoroiookami - 07-12-19 23:18 Cytat:Zamiast "Nieznany format pliku" jest teraz "Nie można wczytać danych z typowymi zdarzeniami (common event data)".Przy naprawianiu, stwórz świeży projekt i przekopiuj z niego "CommonEvents.rvdata" z folderu Data. Zobacz, czy komunikat znowu się zmieni. |