![]() |
[2k3] Dominium - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Zapowiedzi gier i dema (/Forum-Zapowiedzi-gier-i-dema) +--- Wątek: [2k3] Dominium (/Thread-2k3-Dominium) Strony: 1 2 |
Dominium - Zombik - 01-07-13 01:20 Tytuł: Dominium Wersja RM: 2003 Fabuła: Przyszłość... rok dokładnie nieznany. Po wielkiej wojnie między narodami rodzi się kolejny czas pokoju. Europa staje się jednym państwem, którym rządzi Cesarz. Losy pozostałych kontynentów są nieznane. Nowe, wielkie państwo - powoli się odbudowuje. Narastająca bieda i głód sprawiają, że nad państwem zawisło widmo wojny domowej. Cesarz powołuje do życia specjalną jednostkę wojskową - Elitarny oddział nazwany "Strażnikami Dominium". Owi strażnicy to ludzie zrodzeni z tzw: Probówek. Ich cechą charakterystyczną są czerwone oczy. Nie posiadają imion, lecz numery następujące po sobie S-001, S-002 itd. "S" oznacza "Strażnik", a dalszy kod stanowi tożsamość danego strażnika. Elitarni Żołnierze od dziecka żyją wychowywani przez wojsko. Mają w głowie tylko jedną słuszną, wpojoną idee. "Każdy kto jest wrogiem Cesarza, jest wrogiem całego Dominium". Świat nie jest też taki jak dawniej... zaczęły go zamieszkiwać potwory, które osiedliły się w dzikich rejonach. Pewnego razu jednak - bestie zaczynają wkraczać do miasta i atakować siedziby ludzi. Okazuje się, że potwory to nie jedyny wróg, z którym czoło musi stawić Dominium. Opis: W grze jesteśmy numerem S-086. Żołnierzem z Probówki, całkowicie oddanym Dominium. Przyjdzie więc nam jak to żołnierzowi - wykonywać różnego rodzaju misje, zlecane przez dowódców. Czy tylko tyle? Niezupełnie... W grze doświadczymy również walki bohatera z samym sobą i tym kim jest, wchodząc w głąb Jego umysłu. S-086 może i jest dzieckiem z probówki, ale prócz tego jest też człowiekiem jak każdy inny. Ludzka natura daje o sobie znać i główny bohater zaczyna odróżniać dobro od zła. Zaczyna się zastanawiać czy na pewno stoi po właściwej stronie... czy Cesarz chce dobrze dla Dominium, czy dla siebie samego? Jak inni ludzie postrzegają Elitarny oddział Strażników? Ruch Oporu, dążący do rewolucji obserwuje Jego każdy krok. Z ich pomocą S-086 nabiera tożsamości i zaczyna poznawać świat rzeczywisty takim jakim jest na prawdę. W końcu przyjdzie mu wybierać. Pozostać wierny Cesarzowi? A może dołączyć do Ruchu Oporu w walce o nowy, lepszy świat? Ta decyzja będzie należeć do Ciebie graczu. Mechanika: Chcecie zaawansowanych skryptów? Nie tutaj. To gra nastawiona na fabułę i klimat. Nie doświadczycie tutaj pasków życia, super battle systemu na strzelanie z karabinu, czy choćby skryptu dnia i nocy. Dominium wykorzystuje podstawowe rozwiązania znane z RPG Makera 2003, jak i podstawowy battle system. W moich produkcjach z tym systemem - często można było doświadczyć nudnych walk, polegających na ciągłym wciskaniu tego samego klawisza. Postanowiłem to zmienić. Jak? W grze występują bronie palne, które mają ograniczoną ilość amunicji. Pozatym możemy w każdej chwili walki zmieniać broń według naszych upodobań. Możemy zacząć strzelać z karabinu, rzucić granat, po czym wyjąć pistolet, a kiedy skończy nam się amunicja to rzucić się na wroga z kataną. Tak jak broni białej możemy używać ile wlezie - tak bronie palne czy granaty, jak wspomniałem są ograniczone amunicją, czy ilością sztuk. Nici z spamu granatami. Szacowany czas wydania dema: Lipiec 2013 Screeny: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Link do wersji demo: http://www10.zippyshare.com/v/43572938/file.html Pliki czcionek wykorzystywanych przez program: http://www70.zippyshare.com/v/62096936/file.html RE: Dominium - Nexis - 01-07-13 02:01 Bardzo fajna fabuła, problemy ze swoją tożsamością głównego bohatera mogą być niezwykle interesujące jeśli tylko dobrze ten motyw rozwiniesz. Dziwne mi się tylko wydają potwory typu gobliny w przyszłości, może by było warto chociaż nazwy im bardziej oryginalne powymyślać? :) Dzieci "z probówki" różnią się czymś od normalnych dzieci? Oprócz tego, że są wychowywane w taki czy inny sposób, chodzi mi o jakieś zmiany genetyczne itp. Ogólnie to zapowiada się gra na dobrym poziomie, szczerze życzę Tobie powodzenia w dalszym jej tworzeniu. RE: Dominium - tracersgta - 01-07-13 07:57 Rm 2k3? Odważny ruch... Niewiele osób w ogóle wie, że takie coś istnieje :) Fabuła jest dobra, nawet bardzo. Wyczuwam dobry klimat sci-fi, niepewne zakończenie, wszystko co chcę. Skoro sterujemy tym żołnierzem, to nie wiem czy teoretycznie nie będziemy kierować tym złym, ale myślę, że to wszystko uwzględnisz w grze, tak jak napisałeś to w opisie. Bardzo mi się podoba :) Screeny dla mnie... cudo. Nigdy nie byłem pod tym względem wymagający, ale na tych screenach bardzo dobrze czuć klimat sci-fi. Nie mam kompletnie nic do zarzucenia. Ocena zapowiedzi: 10/10 Jak wydasz demo, grę to nawet sekundy się nie będę zastanawiał... Zasysam :D RE: Dominium - Sett - 01-07-13 10:38 Fabuła bardzo dobra, sci-fi.. cudo ! Jak dla mnie : ) Widać że się starasz przy tworzeniu mapek bo są boskie, mam nadzieję że demo wyjdzie niedługo :) RE: Dominium - Zombik - 02-07-13 15:12 Co do pytania Nexisa odnośnie "dzieci z probówki" to prócz specjalnym ich wykorzystaniu - nie różnią się jakoś od innych dzieci. Jedyne co genetycznie zostało zmienione to brak barwnika w siatkówkach, przez co mają czerwone oczy (Taki znak rozpoznawczy). No i wiele ludzi ma do nich uprzedzenia. Demko wyjdzie już niedługo. Prace idą spokojnym tempem. Nie za wolnym, ale i nie za szybkim. Daję kolejnego screena skoro już napisałem xD. ![]() RE: Dominium - tracersgta - 02-07-13 16:18 Pustawo na tych ulicach. Mógłbyś dodać przechodniów. RE: Dominium - Amelanduil - 02-07-13 16:24 tracersgta napisał(a):Pustawo na tych ulicach. Mógłbyś dodać przechodniów.Chyba średnio zrozumiałeś sens tej gry... dominacja totalitarnego cesarstwa, kontrolującym każdy ruch społeczeństwa, mającym do dyspozycji oddział elitarnych superżołnierzy... tak, z pewnością ludzie nie ukrywaliby się w domach, chodziliby normalnie po ulicach jak gdyby nigdy nic, bez obawy o utratę życia... Tak przynajmniej idzie to logicznie interpretować... RE: Dominium - tracersgta - 02-07-13 17:15 Ale rewolucjoniści sobie na ulicach stoją i głoszą swoje poglądy z tego co widzę :x Z tego co dowiedziałem się z fabuły to jest jedno wielkie państwo, w którym rządzi cesarz. Nie ma nic wskazującego na złe usposobienie cesarza czy ustrój totalitarny cesarstwa. Jak dla mnie biedni ludzie na ulicy spotęgowaliby uczucie, że stoimy po złej stronie. Gdy widzimy agresywnych ("Zabić sługusów cesarza") protestantów to raczej nie czujemy się winni zabijając ich, prawda? RE: Dominium - Zombik - 02-07-13 20:08 Spokojnie. O_O Ludzie są, ale to screen, który zawiera 1/50 całej mapki w sobie xDDD. Przecież nie będę robił ścisków takich, że nie będzie można przejść xD. Swoją drogą poza wyborem Dominium, lub strony rewolucjonistów - będą też dwie specjalne frakcje. Działająca dla Dominium grupa "Szpiegów i Zabójców", oraz współpracująca z rewolucjonistami grupa ekscentrycznych koreańczyków, która bardzo lubuje się w używaniu do walki japońskich mieczy. Poza tym będzie też "Oddział Żelaznej Pięści" wchodzący w skład rewolucjonistów. To dawni weterani wojenni i najemnicy. RE: Dominium - tracersgta - 02-07-13 21:03 Zombik napisał(a):ekscentrycznych koreańczyków Serio? Może wymyśl coś... normalnego... |