![]() |
|
[VX] Achivment - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Achivment (/Thread-VX-Achivment) Strony: 1 2 |
Achivment - AKAloneV13 - 08-07-13 18:53 Mam pewien problem,a raczej pytanie: Niedawno znalazłem skrypt z Achivami o taki:http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=6627&postdays=0&postorder=asc&start=0 (chciałem się tam poradzić ale z tego co widzę to w tym poście już nikt na nic nie odpowiada)Jest tam coś napisanie dalej,że ktoś chce żeby menu achivów wywoływało się klawiszem F7,a ja chcę żeby się wywoływało klawiszem "A".No i zrobiłem specjalny przedmiot o nazwie Księga Achivów i nie wiem jak zrobić żęby chociaż po naciśnięciu enter na przedmiocie w menu itemów wyświetlało się menu achivów.Jeżeli jest ktoś bardziej obeznany w temacie to proszęo pomoc,będę bardzo wdzięczny :) RE: Achivment - ZioluS - 08-07-13 19:06 Baza danych >> Typowe zdarzenia >> Funkcja Równoległe Zdarzenie >> Przełącznik obojętnie jaki ON i musisz w projekcie ustawić, że ma się włączyć Niżej robisz tak: Ustaw warunek Przycisk X jest wciśnięty (X to przycisk A) Wywołaj skrypt $scene = Achievements.new RE: Achivment - tracersgta - 08-07-13 19:09 Ustawiasz typowe zdarzenie na równoległe, a warunkowy przełącznik na taki, jaki jest aktualnie włączony (MUSI być włączony). Następnie w poleceniach: Warunek: Przycisk [przycisk z RM'a, spis poniżej] jest wciśniety Wywołaj skrypt: $scene = Achievements.new Spis klawiszy w RM'ie VX i VXAce: W grze - Na klawiaturze C - Enter B - ESC A - Shift(L) Z - C X - B A - X S - Y D - Z Q - L RE: Achivment - AKAloneV13 - 08-07-13 19:45 Dobra już mi działa ale mam jeszcze jeden problem,a mianowicie gdy chcę dodać obrazek(jest on 90x90) wpisuje nazwę(dla przykładu: "Trelemorele.png")I wykakuje mi taki błąd: Scrip'Game_Switches' line 20:TypeError occurred. cannot convert String into Integer Nie wiem o co chodzi! A obrazek jest w folderze projektu: Projekt\Graphics\Pictures RE: Achivment - tracersgta - 08-07-13 19:49 Ale opisz to dokładnie, bo my nie jasnowidze :I Kiedy używasz tego obrazka, co to za obrazek. SZCZE-GÓ-ŁY! RE: Achivment - AKAloneV13 - 08-07-13 19:52 Error wyskakuje zaraz po odpaleniu gry. Jak nie wpiszę nazwy obrazka to wszystko jest wporzo. Jeśli trzeba ci czegoś więcej to pisz. RE: Achivment - Ayene - 08-07-13 21:46 Osiągnięcia aktywujesz przełącznikami, a definiujesz w sekcji: Kod: # ============================================================================== RE: Achivment - AKAloneV13 - 09-07-13 08:29 (08-07-13 21:46)Ayene napisał(a): Osiągnięcia aktywujesz przełącznikami, a definiujesz w sekcji: To to wiem! Chodzi o to że obrazki nie działają! Przeczytaj ten post od nowa ;p RE: Achivment - Ayene - 09-07-13 08:53 A gdzie wpisujesz nazwę obrazka? Bo błąd ewidentnie wskazuje, że program znajduje nazwę tam, gdzie powinien być ID przełącznika. RE: Achivment - tracersgta - 09-07-13 09:13 Kod: Achievements[0] = ["Nazwa achievmenta","!!!NAZWA OBRAZKA!!!",ID] Pamiętaj, że nazwa achievmenta, nazwa obrazka, cel i opis MUSZĄ być w cudzysłowiu (""), a ID bez cudzysłowia. Dodatkowo upewnij się, że skrypt nie wymaga konkretnego rozszerzenia obrazka, np. *.jpg, czy *.png, bo może używasz złych rozszerzeń. |