![]() |
|
[VXAce] Pomoc z tablicą zadań - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] Pomoc z tablicą zadań (/Thread-VXAce-Pomoc-z-tablic%C4%85-zada%C5%84) |
Pomoc z tablicą zadań - TheMadis - 16-07-13 10:05 Witajcie! W RPG VX Ace coś tam umiem zrobić, ale mimo tego nadal nie umiem niektórych rzeczy, oto między innymi ta, z którą mam problem: Ostatnio pracuję nad post-apokaliptycznym projektem, w którym chciałbym utworzyć tablicę zadań (np. zabij tego, przynieś to, wysadź to itp.) lecz chciałbym, by te zlecenia były powierzane losowo z spośród np. kilkudziesięciu innych. Jak mam coś takiego wykonać? Proszę o pomoc i z góry dzięki. RE: Pomoc z tablicą zadań - Pan Cube - 16-07-13 10:32 Możesz skorzystać z dziennika zadań. Był na starej ultimie. RE: Pomoc z tablicą zadań - Omnom - 16-07-13 11:08 Może spróbowałbyś poeksperymentować ze zmiennymi? Nie znam VX Ace ale powinien być podobny do VX. W zdarzeniu z tablicą zadań możesz użyć komendy "Control Variables" i ustawić tam losowość wybieranych zadań (np. losowy numer od 1-10). Potem "Conditional Branch" i gdy np. zmienna wylosuje się na 2 dostaniesz zadanie z zabiciem kogoś, gdy 5 z przesyłka, itd. Można to także stosować do losowych kwestii wypowiadanych przez NPC. RE: Pomoc z tablicą zadań - Pan Cube - 16-07-13 11:16 @Omnom Ale on chce żeby było coś w stylu dziennika zadań. A tu link do niego I żeby dziennik zadań był w menu, bo po co chodzić z jednego miejsca do drugiego by sprawdzić co jest jeszcze do zrobienia? Lepiej Poprostu w menu sprawdzać zadania :) RE: Pomoc z tablicą zadań - TheMadis - 16-07-13 12:09 GmenGul Chodziło mi bardziej o to: Idę do miasta, widzę tablicę, na której jest np. 1z50 losowych zadań. Przyjmuję je i mam podaną treść zadania w dzienniku. Po wykonaniu odbieram nagrodę, a w tablicy losuje się kolejne z 50 zadań :) Tak czy inaczej propozycja Omnoma jest nawet ciekawa, spróbuję się do niej dostosować, może coś z tego wyjdzie. Na razie to ja zajmę się za sam skrypt do dziennika zadań :D RE: Pomoc z tablicą zadań - Pan Cube - 16-07-13 12:30 TheMadis napisał(a):Na razie to ja zajmę się za sam skrypt do dziennika zadań :DTrochę to jest ciężkie, ale niczego innego nie ma. |