![]() |
|
[XP] Przelicznik zwykłego ataku - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Przelicznik zwykłego ataku (/Thread-XP-Przelicznik-zwyk%C5%82ego-ataku) |
Przelicznik zwykłego ataku - Helseth - 26-07-13 21:27 Witam balansując mój skromny projekcik zauważyłem, że czegoś mi w nim brakuje... mianowicie : W moim projekcie występuje kilka postaci podzielonych na klasy z czego każda używa innego typu broni przykładowo; miecze, sztylety, łuki, włócznie itp Logicznie rzecz biorąc taki miecz dwuręczny zadaje dużo większe obrażenia niż np taki sztylet lub kij więc przykładowo taki miecz ma 30 obrażeń a sztylet tylko 10. Do tego momentu wszystko ładnie pięknie da się ustawić w bazie danych RMXP ale idąc dalej pojawia się mój problem :) Miecza używa wojownik opierający się na sile a sztyletu złodziejaszek którego główną cechą jest zręczność więc w projekcie postać wojownika pakuje punkty w siłe a złodziejaszka w zręczność (mam ręczną dystrybucję statystyk) ale niestety w opcjach XP tylko siła zwiększa zadawane obrażenia (te normalne czyli zwykły atak bronią) dla wojownika to oczywiste ale wolałbym żeby obrażenia złodziejaszka zwiększała zręczność tak jak to działa w umiejętnościach/czarach/skillach mam nadzieje ze rozumiecie :-) w bazie danych mogę ustalić jaki skill bazuje na jakich statystykach (siła zręczność inteligencja itp) ale właśnie tego zwykłego ataku się nie da (ewentualnie nie wiem jak) coś na wzór (łucznik - zręczność, mag - inteligencja itp) i dlatego pojawia się lekki brak zbalansowania na tak zwanych wyższych poziomach rozgrywki ponieważ wojownik posiadający 100 siły przykładowo z broni zadającej 100 obrażeń w potworka uderzy 3000, a złodziejaszek posiadający 20 siły swoim sztyletem mającym 80 obrażeń zada tylko 200 :( (zakładam z góry, że zwiększenie siły złodziejaszkowi albo zwiększenie obrażeń sztyletu nie wchodzi w gre) dlatego poszukuje skryptu lub metody gdzie klasa oparta na zręczności będzie miała przelicznik zręczności na zadawane obrażenia a nie standardowo siły :-) wpadł już ktoś na taki pomysł ? spotkaliście się w ogóle z czymś takim w RM? :) proszę o rade/pomoc RE: Przelicznik zwykłego ataku - Ayene - 28-07-13 11:37 A masz polskiego makera? Pytam bo wiem, że były pomieszane statystyki dexterity z agility. Możesz wejść do skryptu i znaleźć linijkę: Kod: self.damage = atk * (20 + attacker.str) / 20Po tym dodać: Kod: if attacker.is_a?(Game_Actor) and [1, 2, 3].include?(attacker.class_id)Fragment (attacker.dex / 20) możesz sobie dowolnie przerobić, ogólnie wpisałam, że dexterity dzieli się na 20. Jeśli u Ciebie dexterity to nie zręczność, to zamień attacker.dex na attacker.agi. |