[VXAce] Powtarzający się dialog. - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] Powtarzający się dialog. - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VXAce] Powtarzający się dialog. (/Thread-VXAce-Powtarzaj%C4%85cy-si%C4%99-dialog)

Powtarzający się dialog. - Haiku - 03-08-13 17:32

Witam!
Mam taki problem, że chciałem żeby npc przeprowadził z bohaterem krótki dialog, a potem gdy na niego klikne za każdym razem pokazywał jedną z 3 krótkich wiadomości. Próbowałem różnych rzeczy, ale zawsze po 3 krótkiej wiadomości pokazywał cały czas tylko 3 :/ Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dzięki!
Haiku

RE: Powtarzający się dialog. - tracersgta - 03-08-13 17:37

Musisz po zakończeniu trzeciej wiadomości wyłączyć przełączniki odpowiadające za wyświetlenie 2 i 3 wiadomości, a wtedy wiadomości zapętlą się. Jeżeli jeszcze nie rozumiesz przedstawię Ci to na screenie.

RE: Powtarzający się dialog. - Haiku - 03-08-13 17:42

Czyli jeżeli przy 1 i 2 ustawiłem warunek: przełącznik A(1) I B(2) jest włączony to po 3 musze ustawić A i B: OFF ?

RE: Powtarzający się dialog. - Viuu - 03-08-13 17:50

Wiadomości mają być losowe?
Jeżeli tak to na cholerę przełączniki. Ustawiasz losowanie liczby w zmiennej od 1 do 3. Niżej wstawiasz 3 warunki w którym mają być te wiadomości. Po prostu "jeżeli zmienna X wynosi 1" do tego wstawiasz pierwszą wiadomość, "jeżeli zmienna X wynosi 2" i wstawiasz do tego drugą wiadomość itd.

RE: Powtarzający się dialog. - Haiku - 03-08-13 17:53

Tzn mogą się powtarzać: 1,2,3,1,2,3,1,2,3 itd.
Jestem nowy więc przepraszam, ale nie rozumiem jak mam zrobić to co napisałeś

Sposób, który pokazał mi Tracersgta działa, a jeżeli mógłbyś mi wytłumaczyć jak zrobić żeby wyświetlały się losowy to byłbym bardzo wdzięczny :)

RE: Powtarzający się dialog. - tracersgta - 03-08-13 17:59

@Viuu
Po poziomie zaawansowania (problem z przełącznikami) nie tłumaczę tego na zmiennych. Na przełącznikach też można to zrobić, ale nie losowo, tylko jedna za drugą i zapętlić to.

@Haiku
Dokładnie tak. Możesz też po każdej wiadomości wyłączyć poprzedni przełącznik, ale mój sposób też zadziała. Rób to na przełącznikach własnych, aby nie gubić się w zwykłych. Jeżeli chcesz losowość na zmiennych spróbuję zrobić o tym tutorial, który wkrótce się ukaże w dziale z tutorialami :)

RE: Powtarzający się dialog. - Haiku - 03-08-13 18:06

Dzięki wielkie :))