![]() |
|
[VXAce] Dodawanie poleceń do title'a - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Tutoriale (/Forum-Tutoriale) +--- Wątek: [VXAce] Dodawanie poleceń do title'a (/Thread-VXAce-Dodawanie-polece%C5%84-do-title-a) |
Dodawanie poleceń do title'a - tracersgta - 26-08-13 12:26 Dodawanie poleceń do title'a
Poziom trudności: Średnio-zaawansowany Autor: tracersgta :D Kopyrajt 2k13 Na prośbę pewnego użytkownika forum chcę pokazać w jaki bardzo łatwy sposób można dodać komendy do menu głównego. Jak wiemy standardowo w title mamy 3 opcje: Nowa Gra, Wczytaj Grę i Wyjście. Powiedzmy, że chcemy dodać... achievementy. Po pierwsze musimy się wyposażyć w skrypt na te acziki i możemy zaczynać (oczywiście możemy dodać co nam się żywnie podoba, to tylko przykład i w odpowiednich momentach nakieruję co zmienić na swoje upodobanie). Krok 1 Wchodzimy w listę skryptów i znajdujemy skrypt Window_TitleCommand i otwieramy go. Krok 2 Szukamy linijek odpowiadających za tworzenie komend. Standardowo to linijki od 35 do 37: ![]() Krok 3 Robimy linijkę odpowiadającą za tworzenie nowej komendy. Wybieramy miejsce gdzie nasza komenda (w moim przypadku achievementy) ma się pojawiać. Ja wybrałem miejsce między wczytaniem gry a wyjściem. Kopiuję linijkę np. nowej gry aby móc ją edytować. Powstanie mi takie coś: Kod: add_command(Vocab::new_game, :new_game)Krok 4 Edytuję ją na swoje upodobanie. Usuwam Kod: Vocab::new_gameKod: "Acziki"Krok 5 Tworzę nazwę komendy, która będzie TYLKO w skrypcie. Aktualnie jest to Kod: :new_gameKod: :achievementsYay! Skończyliśmy konfigurację Window_TitleCommand. U mnie wygląda to tak: ![]() Krok 6 Przechodzimy do skryptu Scene_Title. Krok 7 Znajdujemy linijki odpowiadające za tworzenie komend. Domyślnie to linijki od 93 do 95: ![]() Krok 8 Podobnie jak wcześnie przekopiowywujemy przykład nowej gry w odpowiednie miejsce, u mnie jest to między wczytaniem gry a wyjściem i edytujemy. Zamieniamy Kod: :new_gameKod: :achievementsKrok 9 Podobnie dalej... Zmieniamy Kod: :command_new_gameKod: command_Kod: :command_achievements![]() Krok 10 Już prawie koniec! Zjeżdżamy trochę niżej i znajdujemy linijki odpowiadające za funkcje tych przycisków: ![]() Krok 11 Kopiujemy cały sektor nowej gry w odpowiednie miejsce, u mnie znowu między wczytaniem gry a wyjściem: ![]() Linijki podkreślona na szaro usuwamy! Linijkę podkreśloną na zielono możemy edytować dowolnie, aby na się nie myliła sekcja, ale to nie jest konieczne. Na początku MUSI znajdować się znak #. Linijkę podkreśloną na niebiesko edytujemy. Krok 12 W tej linijce zmieniamy Kod: gotoKod: callKrok 13 Rzeczą ostateczną jest zmiana wczytanego poziomu. To zależy od tego co chcemy wywołać. Może to być dowolna scena. Ja przywołuję Kod: Scene_AchievementsKrok 14 Cieszymy się! ![]() Proszę o oceny i pozdrawiam :) RE: Dodawanie poleceń do title'a - Crashykk - 26-08-13 12:31 Tutorial przejrzysty i łatwy do zrozumienia. 5+ :D tracersgta napisał(a):Poziom trudności: ZaawansowanyNie jest to takie trudne, skoro nie znając się prawie w ogóle na ruby sam do tego doszedłem ^^ RE: Dodawanie poleceń do title'a - pepczakk - 26-08-13 13:39 Wielkie dzięki, jesteś wspaniały :) Mógłbyś jeszcze powiedzieć jak zmienić te opcje w menu z angielskiego na polski. Żeby np. zamiast New Game, continue była Nowa Gra i wczytaj? RE: Dodawanie poleceń do title'a - Domilos - 26-08-13 14:27 Zmienia się to w bazie danych. W spolszczeniu ejsa jest to zakładka "Słownik". Tutek bardzo dobrze napisany ^^ Zmieniłbym jednak poziom trudności do średnio-zaawansowany RE: Dodawanie poleceń do title'a - tracersgta - 26-08-13 14:46 Skoro mówicie, że dla was to nie takie trudne to zmieniłem poziom na średnio-zaawansowany. Rzecz w tym, że większość początkujących widzi tylko kawałki kodu i nie wie co poszczególne linijki robią więc chciałem ostrzec tym, że to może być trochę wymagające. Dodatkowo najpierw dodawałem linijki do modułu Vocab, aby było wszystko identyczne, ale to tylko wydłużało i utrudniało prace więc zrobiłem prostszą wersję. Dzięki za pozytywny odzew ;-) @Pepczak Zmieniasz to w Baza Danych > Słownik Lub możesz zastąpić tak jak ja w tym poradniku np. Vocab::new_game na co tam chcesz ale pamiętaj o cudzysłowie! Podobnie z Vocab::continue i Vocab::Shutdown Ale po co się tak bawić skoro możesz wszystko zmienić w bazie danych :P RE: Dodawanie poleceń do title'a - pepczakk - 26-08-13 15:00 Tyle że w angielskiej wersji tego nie ma, ale już sciągnąłem polską :) RE: Dodawanie poleceń do title'a - helio108 - 17-12-13 21:32 Na ultimie jest skrypt Volume Control. Chciałem dodać opcje do menu ale jest error. Moglibyś cie mi to wytłumaczyć? RE: Dodawanie poleceń do title'a - ADI - 20-12-13 12:37 @Helio108 Walnij nowy temat w "Wsparcie"! @Tracersgta Tutek rzeczywiście bardzo przejrzysty... Gratulacje. Ale zgodzę się z tym poziomem (tak, wiem - zmieniony) bo sam też nie ogarniam wcale RUBY, a doszedłem jakoś do tego bez tutków. Ale i tak wielki PLUS. Pozdro |