[VXAce] Inny format filmów - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] Inny format filmów - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VXAce] Inny format filmów (/Thread-VXAce-Inny-format-film%C3%B3w)

Inny format filmów - pepczakk - 29-08-13 21:43

Hejka!
Mam pytanie. Czy można zmienić format odtwarzanych filmów? Chodzi o to, że format ogv ma po prostu gównianą jakość i ciężko znaleźć dobry program do zmiany formatu.

RE: Inny format filmów - PaayJer - 29-08-13 22:07

Czekaj czekaj, chcesz zmienić format pliku wideo, czy żeby rpg maker vx ace odtwarzał inny format?

RE: Inny format filmów - pepczakk - 29-08-13 22:13

żeby rm odtwarzał inny format

RE: Inny format filmów - Rave - 29-08-13 22:45

Nie da się, ze względów licencyjnych. Za użycie AVI w grach trzeba (podobno, tak czytałem - nie wiem na ile to prawda) bulić ciężkie pieniądze nawet jak gra/program to freeware.

A co do konwersji na OGV, to widzę dwa rozwiązania dlaczego wyszła ci gówniana jakość:
- AVI z którego konwertowałeś miało gównianą jakość samo w sobie
- Miałeś gówniany konwerter

O ile z pierwszym ci nie pomogę, o tyle tutaj masz wspaniały konwerter: http://sourceforge.net/projects/theoraconverter/ - sam go używam do konwertowania swoich filmów, bo w OGV zajmują mniej miejsca przy mniej-więcej tej samej jakości.

Oczywiście jeszcze musisz odpowiednio dobrać współczynniki kompresji - wiadomo że jak dasz wszystko na "rozmiar" nie "jakość", to wyjdzie ci rozpikselowane gówno, tu musisz mniej więcej dawać podobne współczynniki jak w wypadku kompresji obrazka do JPEG, jakieś 60-75% jakości.

//edit: Jak chcesz rozmiar mniej-więcej jak rozmiar wejściowego AVI, to możesz zaryzykować z jakością 80-90%, ale jak przesadzisz to będziesz mieć video większe o kilka-kilkanaście KB, bo rozmiar nagłówka OGV jest o kilka-kilkanaście KB większy od rozmiaru nagłówka AVI.

RE: Inny format filmów - pepczakk - 29-08-13 23:01

Ściągnąłem ten konwerter co mi dałeś, ale jak chce go zaimportować do rma to się nie da, rm po prostu nie czyta tego pliku