![]() |
|
[XP] Kilka ważnych pytań i próśb. - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Kilka ważnych pytań i próśb. (/Thread-XP-Kilka-wa%C5%BCnych-pyta%C5%84-i-pr%C3%B3%C5%9Bb) |
Kilka ważnych pytań i próśb. - Athanor - 10-11-13 03:24 Witam! Azaliż że tylko to znalazłem forum ogarnięte, postanowiłem poprosić o rozwiązanie kilku moich problemów. Szukałem na nie odpowiedzi ale trochę ich nie zrozumiałem. Noo... To zaczynam: 1. Maska świetlna na dużych mapach - Poradnik od TiTka widziałem, ale nie do końca zrozumiałem koniec, bo jest po angielsku, a nadal się uczę (i za bardzo nie wiem o jakie dokładnie chodzi zdarzenia). Zrobiłem jedno zdarzenie na lewym górnym rogu mapy. (...) a następnie tworzymy następnego (Następne zdarzenie?) z Triggerem ustawionym na "Parallel" (Równoległy) i wstukujemy tam: Czy ktoś może mi to wytłumaczyć, i powiedzieć po polsku krok po kroku to zdarzenie jakie trzeba dać i co wpisać? Ładnie proszę, potrzebne mi to do kościoła. 2. Charsety z lampami - Z grafiki jestem słaby nie ukrywam, dlatego chciałbym prosić o coś Dokładniej o dodanie lampy naftowej do kilku podstawowych charsetów Tak jak w takim: http://www.mediafire.com/view/?3hbst8vtyb48ant# A dokładniej tych (Z ostatnim jeśli można by usunąć tło): Spoiler: (Otwórz) 3. RTP - Do czego służą i czym są RTP? proszę napisać w kilku słowach. Wiem wiele o RMXP ale ciekawi mnie to. 4. obrót twarzą bez poruszania postacią - Czy da się obrócić postacią w góre bez poruszania? 5. Kolega z RMXP - Czy żeby zagrać w grę gracz musi posiadać zwykłego RMakera? Wiem, może głupie pytanie i oczywiste ale muszę mieć to dopięty na guzik, tak mnie bóg stworzył... @Edit chyba znalazłem na to pytanie odpowiedź. Wystarczy z podstawowego Makera to co dałem wrzucić do mojego projektu? 6. Skrypt Credits by Ayene - Otóż napisy końcowe lecą za szybko, czy da się zmniejszyć ich szybkość? Napisałem ending gry ale ciężko go przeczytać. To chyba na tyle, jeśli jeszcze będę coś chciał, napiszę. PS: Post ten pisałem ponad godzinę, szukałem jak najwięcej pytań mi potrzebnych ;-; PS2 Aktualnie używam polskiego RMXP, zamierzam kupić, ale chciałbym dokończyć wpierw moją grę. Dziękuję i Pozdrawiam. RE: Kilka ważnych pytań i próśb. - Ayene - 10-11-13 14:59 Nie za bardzo mogę Tobie pomóc z polskimi poleceniami, gdyż nie używam "polskiego" makera. 2. Akurat Twój przykład trzyma źle latarnię, bo zmienia rękę, gdy jest tyłem. Wystarczą Tobie edycje podobne do tej? ![]() 3. RTP to zbiór podstawowych grafik, które program proponuje Tobie zaraz po jego włączeniu. Najlepiej to sprawdzić wyłączając RTP. Najszybciej zrobisz to w samym programie (u góry Gra 4. A używałeś polecenia Set Move Route (nie wiem, po polsku może ruszaj zdarzeniem - druga zakładka, 9 polecenie od góry)? 5. Oprócz używanych w projekcie materiałów w folderze z grą znaleźć się powinny również używane biblioteki DLL (również możesz je sprawdzić, podglądając plik Game.ini, np. Library=RGSS102E.dll). Podczas instalacji programu pojawiają się zazwyczaj w folderze System32 (Win XP). 6. Możesz dać większe odstępy między linijkami. Albo: Znajdź linijkę: Kod: @credits.oy += 1Kod: @a = 0 if @a.nil?RE: Kilka ważnych pytań i próśb. - Multi0 - 10-11-13 15:03 Nie chcę robić reklamy, ale jeśli używasz polskiego makera XP skorzystaj z jego FAQ, jest dość obszerny, a jeśli masz jeszcze jakieś pytania których odpowiedzi nie zawarto w FAQ pisz do Reptile, chętnie wszystkim pomaga. email: reptile@o2.pl RE: Kilka ważnych pytań i próśb. - Athanor - 10-11-13 16:13 (10-11-13 14:59)Ayene napisał(a): 2. Wystarczą Tobie edycje podobne do tej? 2. Tak! Jest idealny :) Jednak brakuje mi tych trzech pozostałych, wkońcu to główni bohaterowie (właściwie to tylko pierwszy, reszta to postacie do zdarzeń) 4. Chodziło mi bardziej o to że podczas gry. Chodzę sobię po lesie i chcę spojrzeć w lewo nie poruszając się kratkę w lewo. Jakiś klawisz? 5. Mam napisane "Library=RGSS100J.dll" Więc jest git. 6. A teraz wooolno ._. Która liczba odpowiada za szybkość? I czy zależy od tego wielkość liter? Cytat:skorzystaj z jego FAQ, jest dość obszernyA gdzie go znajdę? A i dziękuję za email, spróbuję napisać ;) RE: Kilka ważnych pytań i próśb. - Multi0 - 10-11-13 16:31 Przy rpg makerze O_o Odpalasz makera i klikasz Pomoc, a następnie pliki pomocy *-* RE: Kilka ważnych pytań i próśb. - Ayene - 10-11-13 17:29 ![]() ![]() ![]() Cytat:5. Mam napisane "Library=RGSS100J.dll" Więc jest git.W takim razie w folderze z grą musisz umieścić właśnie tę bibliotekę. Kod: 6. A teraz wooolno ._. Która liczba odpowiada za szybkość?Wielkość liter nie gra roli. RE: Kilka ważnych pytań i próśb. - Athanor - 10-11-13 17:42 O Dziękuję bardzo! :) Przez taką pomoc cieszę się że świat jeszcze stoi. Grafiki dziękuję, Cytat:Przy rpg makerze O_oJestem ślepy ;_; A co do creditsów w sumie to tak już może być. Gracz będzie musiał z kilka minut czekać C:< *nioch nioch* Myślę że to już na tyle, jeśli będę potrzebował jeszcze grafik czy pytań napiszę. Jeszcze raz dziękuję i liczę na długą pomoc :) RE: Kilka ważnych pytań i próśb. - Ayene - 10-11-13 17:44 Cytat:Gracz będzie musiał z kilka minut czekaćPrzecież może przewinąć creditsy enterem RE: Kilka ważnych pytań i próśb. - Hubertov - 10-11-13 17:44 Zobacz "Plik"-lewy górny róg ekranu, następnie jedź myszką w prawo aż do "Pomoc" :-) RE: Kilka ważnych pytań i próśb. - Athanor - 10-11-13 17:46 (10-11-13 17:44)Ayene napisał(a):Cytat:Gracz będzie musiał z kilka minut czekaćPrzecież może przewinąć creditsy enterem A ja mogę tego zabronić C:< |